The Outrageous Sarah Silverman 3.9.2007

Irmeli Hautamäki

Stand up –komiikka on syntynyt Yhdysvalloissa erilaisten kulttuurien yhteentörmäyksestä. Tämä komiikan laji on oiva tapa kohdata eri kulttuurien aiheuttamia jännitteitä, sillä avoimia konflikteja täällä ei suvaita.

Sarah Silverman, 36 –vuotias juutalaisnainen on alan kuumimpia nimiä tällä hetkellä. Silvermanin aiheet liikkuvat rodun, uskonnon ja seksin ympärillä, kuten stand up komiikassa yleensä. Se mikä erottaa Silvermanin monista muista on, että hän ei ole vain hauska, vaan outrageous eli törkeä, hirveä, tyrmistyttävä, hävytön. Silverman on hyvännäköinen, älykäs nainen, jolle mikään ei ole pyhää.

Silvermanin show nimeltä ”Jesus is Magic” vuodelta 2005 tuhoaa kaikki aiheet, erityisesti uskonnot, loppuun saakka. En tiedä, miten yleisö ottaa shown, mutta sekin saa osansa. Show sisältää filmijaksoja, jotka estävät yleisöä tottumasta esiintyjään ja pitävät shown tuoreena. Eräs filmijakso on tehty vanhainkodissa, missä Silverman on laulamassa seniileille mummoille ja papoille laulua, jossa on kertosäe ”You’re gonna die soon, You are gonna die soon, You are gonna die soon”. Sarah rallattaa reippaasti ja vanhukset hymyilevät tyytyväisenä ymmärtämättä tai viitsimättä miettiä sanoja. Tällaistahan yleisö tuppaa olemaan, sille riittää, että sitä viihdytetään. Fiktio-osan lopussa Silverman ryntää isoäitinsä hautajaisiin humalassa, kiroaa ja heittää arkkua tyhjällä viskipullolla. Sitten hän avaa arkun kannen, tarttuu isoäitiä kurkusta ja rynkyttää tätä laulaen koko ajan samaa rallia ”You are gonna die ”. Ja hän on fiksu nuori nainen.

Esitys menee niin huimasti tavanomaisen stand up viihteen yli, että alan miettiä Silvermanin sanomaa. Otsikko antaa ymmärtää, että kyse on uskonnosta. Silverman meneekin Jeesuksen tappamiseen, josta juutalaisia yhä syytetään. Vähän aikaa asiaa vatvottuaan koomikolle juolahtaa mieleen, että ”Maybe the black people did it ?” Sitten, juuri kun yleisö hykertelee, Silverman karjaisee: ”Mitä väliä sillä on, että juutalaiset tappoivat Jeesuksen ? Se pitäisi tehdä uudestaan! I would f-ing do it again! ”

Kiinnostavaa on, että moni muukin ”vakava” asia kyseenalaistetaan, kuten seksuaalisten vähemmistöjen aiheuttama kohu. Silverman kertoo ”suosikki serkustaan”, jonka hän saa aina kivasti nauramaan, ja joka ”tulleessaan kaapista 9 -vuotiaana sai hänen täyden tukensa”. 9 -vuotias lesbo tuhoaa koko seksuaalivähemmistö asian tekemällä sen naurettavaksi. Älykkäät ihmiset ovat tapelleet tässä maassa asiasta vuosia, ikään kuin mikään ei olisi tärkeämpää. Myös konservatiivien poliittisella agendalla piskuisesta gay ja lesbian vähemmistöstä on tehty kaikkein suurin asia.

Gay asiassa todellisuus tarjoaa parempaa komiikkaa kuin fiksuinkaan vitsinikkari pystyy keksimään. Uutisissa on juuri kerrottu, että Iowan seniori senaattori Larry Craig on jäänyt kiinni lentokentän WC:ssä houkuteltuaan sinne erään siviilipukuisen poliisin tarkoituksenaan ostaa seksiä. Samainen senaattori oli esiintynyt jyrkän kielteisesti sukupuolisiin vähemmistöihin nähden.

Yhdysvaltain politiikassa seksistä tehdään suuri asia, oikeusjuttuja nostetaan, poliitikot mustaavat toisiaan, juristit riskeeraavat uransa. Niinpä Silverman tekee selvää seksistä kertomalla totisena isoäidistään, joka kuoli 96 –vuotiaana raiskauksen uhrina. Hän on tehnyt asiasta kanteen ja tutkituttaa omilla rahoillaan isoäidin ruumiin, vaikka hänen vanhempansa eivät pidä siitä. Hän vain rukoilee, että isoäidin vaginasta löytyisi siemennestettä.

Silverman on vakavissaan ja raivoissaan, ja se kiinnostaa. Mitä tämä nainen ajaa takaa? Irakin sotaa esityksessä ei käsitellä, mutta sitä ei voi olla ajattelematta. Silverman on post Irak sukupolvea, hän kuuluu niihin, joille sota myytiin terrorismilla pelottelun, isänmaallisen uhon ja suoranaisten valheiden avulla, ja hän joutuu elämään koko loppuikänsä sen seurausten kanssa. Hänen sukupolvensa on nähnyt sodan, jonka johto on epäammattimaisten uskovaisten käsissä. Tästäkö johtuu täydellinen nihilistinen pilkka vanhempaa sukupolvea ja sen uskonnollista tekopyhyyttä kohtaan? Jos näin on, toivo on satiirissa.

Entä sukupuoliasia? Sarah on ”vain” nainen. Mihin hän muka pystyy? Vähättelijöitä riittää ja he ovat usein aivan lähipiirissä, perheen jäseniä, niin tässäkin. Silvermanin sisar on aivan hölmistynyt siitä, että Sarah pystyisi muka tekemään oman shown. Mutta kun Silverman huutaa: ”I am what the world needs” asian voi nähdä uudella tavalla. Todella, nyt on nuorten ja naisten vuoro. Sarahin asenne ilahduttaa enemmän kuin kaikki vitsit, joita hän kertoo.

Entä kuinka Silverman ratkaisee ulkonäköongelman ja välttää joutumasta shown aikana katsojien seksiobjektiksi? Tähänkin hän on valmistautunut. ”Porno laulu” nimisessä kappaleessa hän kysyy kuulijalta, kuinka monta kertaa tämä on ottanut huumeita kestääkseen seksiä? Esityksen lopussa Sarah laulaa kauniin amerikkalaisen laulun Amazing Grace kahden mikrofonin avulla. Suunsa edessä hän pitää yhtä mikrofonia ja kohdistaa toisen haarojensa väliin. Ikään kuin tämä ei riittäisi, hän kääntyy sivuttain yleisöön, jolloin kolmas mikrofoni hänen takanaan osoittaa hänen takalistoonsa. Että repikää siitä.