Tom of Finland ei lähde Turusta kokonaan, vaikka kulttuuripääkaupunkivuoden menestyksekäs Tom of Finland -näyttely sulkeutuu Logomossa 18.12.2011. Wäinö Aaltosen museo ja Åbo Akademin kirjasto haluavat koota Turkuun pysyvät kokoelmat Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen töistä sekä taiteilijaan liittyvistä aineistoista.
Yhdysvalloissa toimiva Tom of Finland Foundation tukee kokoelmien rakentamista. Osoituksena tuestaan säätiö lahjoitti Turun kaupungin taidemuseona toimivalle Wäinö Aaltosen museolle (WAM) yhden taiteilijan teoksista. Lahjoitusteos on pastelliväreillä paperille tehty 39 x 30 cm:n kokoinen nimetön kasvokuva vuodelta 1971. Teos luovutettiin museolle sen omissa tiloissa torstaina 15. joulukuuta.
Teoksen luovutti Tom of Finland Foundationin puheenjohtaja ja perustaja Durk Dehner, joka oli myös vuonna 1991 kuolleen Touko Laaksosen läheinen ystävä. Vastaanottajatahoa edusti Turun museokeskuksen kuvataidejohtaja Päivi Kiiski.
– Turun museokeskukseen kuuluvan WAMin kokoelmapainopisteitä ovat kuvanveiston ja Turun alueen taiteen lisäksi muun muassa muuttuvat identiteetit. Tom of Finland täyttää näistä kriteereistä kaksi. Identiteettirintamalla olemme erityisen kiinnostuneita niin kutsutusta queer-tutkimuksesta, joten tässäkin mielessä Tom istuu hienosti kokoelmaamme, Päivi Kiiski kiittää.
Turun naapurikaupungista Kaarinasta lähtöisin oleva Tom of Finland on valloittanut maailman tunnistettavalla, tavaramerkiksi muodostuneella tyylillään.
– Taidehistoriallisesti Tom of Finland on innoittanut monin tavoin populaarikulttuuria ja laajemminkin nykytaidetta. Hänen taiteelliselle tuotannolleen paras sijoituspaikka on nykytaiteen kentällä toimiva museo, Kiiski sanoo.
Nyt tehdyn lahjoituksen toivotaan toimivan pään avauksena myös muille lahjoituksille. Teosten ja teosluonnosten lisäksi Touko Laaksosesta halutaan kartuttaa ja arkistoida tietoa myös biograafisten aineistojen muodossa. Näitä kokoaa Åbo Akademin kirjaston käsikirjoitus- ja kuvayksikkö, joka toivoo saavansa arkistokokoelmiinsa muun muassa valokuvia ja kirjeitä.
– Uskomme, että yksityishenkilöiltä löytyy vielä ennestään tuntemattomia Tom of Finlandiin liittyviä aineistoja, päiväkirjamerkintöjä tai vastaavia, jotka kartuttaisivat kokonaiskuvaa taiteilijasta, sanoo käsikirjoitus- ja kuvakokoelmien johtaja Catherine af Hällström ja kannustaa tällaisia aineistoja omaavia ottamaan yhteyttä.
Viimeisen näyttelyviikonlopun ajan 17.-18.12.2011 Logomoon on ilmainen sisäänpääsy.