Silja Rantasen tohtorin tutkinto avaa näkökulmia muodon merkitykseen nykytaiteessa

Kuvataiteilija, Taideyliopiston Kuvataideakatemian maalaustaiteen professori Silja Rantasen (s. 1955) tohtorin tutkinnon opinnäyte Ulos sulkeista. Nykytaiteen teosmuotojen tulkintaa/ Out of the brackets. Genre as compositional pattern in contemporary art tarkastetaan 28.11.2014 klo 13 Ateneumin taidemuseossa.

Silja Rantasen tohtorin tutkinnon opinnäyte on Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksen ensimmäinen puhtaasti teoreettinen tutkimus. Merkittävän tuotantonsa sijaan Rantanen analysoi tutkimuksessaan laajasti muiden nykytaiteilijoiden teoksia solmien myös yhteyksiä modernin ja nykytaiteen teosten muotoratkaisujen välille.

Rantasen uraauurtava tutkimustyö avaa monipuolisen näkökulman sommittelun merkitykseen nykytaiteessa. Rantanen lähtee tutkimuksessaan liikkeelle huomiosta, että teosten muotoon on kiinnitetty vuosikausien ajan taiteen tutkimuksessa tuskin lainkaan huomiota ja taiteellisen sommittelun merkitys saatetaan nykyään jopa kieltää toteamalla, että käsitteellisillä taideteoksilla ei ole muotokieltä. Kuten Rantanen vakuuttavasti osoittaa, 1900-luvun alussa luotu formalistinen teoria on todettu vanhentuneeksi, mutta sen kritiikistä ei ole kasvanut uutta, nykyaikaisempaa näkemystä muodon merkityksestä taiteessa. Rantanen lähtee tarkastelussaan oletuksesta, että nykytaiteen lajityypit eli teosmuodot perustuvat tästä huolimatta edelleen muotoratkaisuille – jopa se, mitä kutsutaan muodottomuudeksi.

Tutkimuksen tekee ainutlaatuiseksi myös Rantasen pitkä ja monipuolinen ura kuvataiteilijana. Rantanen oli 1980-luvun alussa ensimmäisiä jälkikäsitteellisiä taidemaalareita Suomessa, edusti Suomea Venetsian biennaalissa (1986), oli Helsingin Juhlaviikkojen Vuoden taiteilija (1993), palkittiin Ars Fennica -palkinnolla (1996), oli nimitettynä taiteilijaprofessorin virkaan (2000–2005) ja on toiminut lukuisissa yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä sekä osallistunut aktiivisesti julkiseen keskusteluun kulttuuripolitiikasta. Rantasen huomattavin julkinen teos on Tukholman Arlandan lentokentän lennonjohtotornin julkisivu (1999). Vuonna 2011 Sara Hildénin taidemuseo järjesti Rantasen taiteen retrospektiivisen näyttelyn.

Rantasen taide on alusta lähtien liittynyt taidehistorian ja toisten taiteilijoiden teosten välityksellä kulttuurin yleiseen tulkintaan. Seurauksena tästä perinteisempi humanistinen taiteen tutkimus yhtyy opinnäytteen tekstissä kiinnostavasti taiteilijan erityisosaamiseen kuvan tulkitsijana.

Silja Rantasen tohtorin tutkinnon opinnäytteen tarkastustilaisuus 28.11.2014 klo 13 Ateneum-sali, Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Opinnäytteen otsikko: Ulos sulkeista. Nykytaiteen teosmuotojen tulkintaa/ Out of the brackets. Genre as compositional pattern in contemporary art.
Tarkastustilaisuuden valvoja: professori Anita Seppä
Tarkastajat: professori Hans Hayden ja intendentti, FT Marja Sakari