Ai Weiwei : taide ja vapaus Filosofiklubilla 17.4. klo 17.00

JUhaSeppäkä esielmöi Ai Weiweistä Filofosikulbilla Albertinkatu 27 A6

Ai Weiwei lienee tällä hetkellä, ainakin Kiinan ulkopuolella, Kiinan tunnetuin nykytaiteilija ja nk. toisinajattelija. Vuonna 1957 syntynyt Ai tunnetaan laaja-alaisena taiteilijana, joka on vuosien myötä tehnyt mm. veistoksia, installaatiota ja maalauksia. Hän pitää itseään ennen muuta käsitetaiteilijana. Ai on myös valokuvaaja ja videotaiteilija, kirjailija sekä näyttelykuraattori. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ai Weiwei on toiminut myös menestyneenä arkkitehtina.

Vuonna 2011 Ai Weiwei pidätettiin laittomasti kiinalaisten viranomaisten toimesta. Pidätys kesti 81 päivää. Tämän rangaistuksen jälkeen Ai oli ”kaupunkiarestissa” Beijingissä vuoden päivät: hän ei siis saanut poistua Beijingin kaupungin alueelta, mutta sai liikkua siellä ”vapaasti” agentit kannoillaan. Tällä hetkellä (2013) Ai asuu edelleen Beijingissä, mutta ei saa poistua maasta. Hän voi kyllä liikkua esteettä Kiinan alueella.
Ai Weiwei ottaa edelleen vahvasti kantaa Kiinan yksipuoluejärjestelmän lukemattomiin epäkohtiin, vaatii maahan sananvapautta, vapaata mediaa, riippumatonta oikeuslaitosta ja demokratiaa. Ja toteuttaa taiteisiin ja arkkitehtuuriin liittyviä luovia hankkeitaan yhdessä ”toimistonsa” kanssa.

Länsimailla Ai Weiwein ajatukset demokratiasta, oikeudenmukaisuudesta, korruption vastaisuudesta ja avoimuudesta tuntuvat aivan normaaleilta, arkipäiväisiltä. Näinhän me kaikki ajattelemme! Mutta yksipuolue-Kiinassa ne ovat poliittista räjähdysainetta.
– Pertti Seppälä

Klub: Alb.k.27 A6,3.krs. Bene filosofiklubi.blogspot.fi