Aurinkogeneraattori 15 Galleria Jangva STUDIO

Dokumentaatioita, teoksia ja valokuvia

2.7. – 2.8.2015

Jangvan näyttely perustuu kesällä 2013 Porvoon Staffaksen kartanossa ja sen puistossa järjestettyyn Aurinkogeneraattori näyttelyyn. Siinä kuvataiteilijat ja suunnittelijat esittelivät uusiutuvaan energiaan, kokeelliseen teknologiaan ja niiden luovaan käyttöön liittyviä teoksia ja taiteellisia kokeiluja.

Aurinkogeneraattorin taustalla on kuraattorien havainto siitä, että taiteilijat käyttävät teknologiaa usein kekseliäästi, esimerkiksi väärin. Tämä tarkoittaa, että taiteilijat tuovat joskus jopa vahingossa esille uusia mahdollisuuksia laitteille, jotka ovat alun perin kehitetty aivan muuta käyttötarkoitusta varten. Taiteilijat luovat myös valtavirran rinnalle tai marginaaliin sijoittuvia toimintamalleja ja tekevät ehdotuksia paitsi uusiin teknologisiin, myös yhteiskunnallisiin, sosiaalisiin ja ympäristöllisiin tarpeisiin.Näyttelyn ytimen muodosti emeritusprofessori Lauri Anttilan aurinkoaiheisten teosten laaja kokonaisuus, jonka eräs lähtökohta oli Helsingin Jugendsalissa vuonna 1991 esillä ollut Leikkejä Auringon säteillä (1991) teos, josta Anttila varioi Aurinkogeneraattori näyttelyä varten toisinnon.

Galleria Jangvassa nähdään kuvakooste Aurinkogeneraattori 13 näyttelystä, näyttelyssä esillä olleita sekä teemaan liittyviä uusia teoksia. Aurinkogeneraattori 2015 näyttelyssä on teoksia esillä seuraavilta taiteilijoilta:
Lauri Anttila
Anders Bergman
Antti Maasalo
Marjatta Oja
Paula Salmela
Marianna Uutinen