Autonominen näyttelijä pyrkii uudistamaan teatteritaiteen

Lokakuun viidentenä käynnistyy LUSTin projekti Den autonoma skådespelaren – Autonominen näyttelijä (DAS). DAS on kolmivuotinen taiteellinen täydennyskoulutusprojekti, jonka tavoitteena on luoda korkeatasoista ja haastavaa, omaehtoista teatteria. DAS pyrkii vahvistamaan kansainvälisiä virtauksia kotimaisella teatterikentällä. LUST r.f. on aatteellinen yhdistys, joka toimii kehittääkseen ammattiteatteria lähtökohtanaan Suomen ruotsinkielinen teatterikenttä.

Projektin ensimmäinen vuosi jakautuu neljään työpajaan, joista jokainen alustetaan avoimella luennolla. Ensimmäisten kolmen työpajan aikana osallistujat tutustuvat niihin tyylisuuntiin ja tekniikoihin, joilla nykyteatteria Manner-Euroopassa on viime vuosina kehitetty ja muutettu. Neljännessä työpajassa osallistujat soveltavat tekniikoita omiin demoesityksiinsä, jotka esitetään Hangon Teatteritreffien aikana kesäkuussa 2016.

Ensimmäinen työpaja alkaa Bergenin yliopiston professori Knut Ove Arntzenin avoimella luennolla, jonka jälkeen Haiko Pfost jatkaa työskentelyä osallistujaryhmän kanssa. Pfost on toiminut mm. dramaturgina useille europpalaisille näyttämötaiteilijoille sekä taiteellisena johtajana itävaltalaiselle brut Wien -tuotantotalolle. Hän tulee seuraamaan DAS-ryhmän työskentelyä läpi vuoden sekä toimimaan demoesitysten prosessissa neuvonantajana.

Jørgen Knudsen, joka aiemmin vaikutti norjalaisessa Baktruppen-ryhmässä ja nykyään toimii Danse Festival Barentsin taiteellisena johtajana, vetää toisen työpajan. Työpaja käsittelee mm. amatöörimäisyyden ja ammattimaisuuden rajoja. Kolmannessa työpajassa käytetään biografiaa taiteellisena strategiana queer-feministisestä lähtökohdasta. Työpajan vetävät Ilia Papatheodorou ja Sebastian Bark saksalaisesta She She Pop -ryhmästä. Projektin ohjelman on suunnitellut kuraattori Rickard Borgström, Stavangerin Tou Scenen taiteellinen johtaja.

Projekti tutkii teoriassa ja käytännössä, normikriittisellä lähestymistavalla, mitä on taiteellinen autonomia näyttelijälle tänä päivänä. Ohjelma tähtää vahvistamaan yksittäisen näyttämötaiteilijan osaamista oman näyttämöilmaisun kehittämiseksi ja soveltamiseksi erilaisissa ympäristöissä ja työyhteisöissä, sekä Suomessa että ulkomailla.

“She she pop ja (edesmennyt) Baktruppen ovat mielenkiintoisia ja keskeisiä eurooppalaisia nykyteatteriryhmiä, jotka ovat kuitenkin Suomessa jääneet melko tuntemattomiksi. On äärimmäisen mielenkiintoista ja arvokasta päästä tutustumaan heidän työskentelytapoihinsa ja metodeihinsa. Myös työpajojen aiheet, kuten ”self-employed neoliberal worker” ja ”queer feminism” tuntuvat raikkaalta lisältä suomalaisen teatterikentän aihevalikoimiin ja siellä käytävään keskusteluun.”
– Anni Klein, teatteriohjaaja ja DASin ensimmäisen vuoden osallistuja

Ensimmäisen vuoden työpajajaksoon LUST on koonnut osallistujaryhmän, johon kuuluu mm. ohjaajia, näytelmäkirjailijoita ja dramaturgeja. Osallistujaryhmän jäsenet ovat Andrea Björkholm, Lidia Bäck, Torbjørn Davidsen, Per Ehrström, Johannes Ekholm, Valborg Frøysnes, Malin Kivelä, Anni Klein, Samuli Laine, Kira-Emmi Pohtokari, Sara Soulié ja Sinna Virtanen.

Den autonoma skådespelaren – Autonominen näyttelijä (DAS) alkaa professori Knut Ove Arntzenin avoimella luennolla Art of acting and the theatrical: Premisses in understanding the autonomous actor. Luento pidetään Viirus-teatterissa maanantaina 5.10.2015 klo 10–16.

Luento on ilmainen. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostiosoitteeseen lustrf@gmail.com

Lisätietoja Den autonoma skådespelaren – Autonominen näyttelijä (DAS) -projektista ja LUSTin muusta toiminnasta internetsivuilta www.lust.fi
tai toiminnanjohtaja Jonas Welanderilta welanderj@gmail.com +358 45 164 6004

Projekti toteutetaan Svenska kulturfondenin tuella.