Between: Eeva-Riitta Eerolan teoksia Kuvataideakatemian galleriassa

27.11.2009 Silvia Hosseini

Now that you’ve found it, it’s gone / Now that you feel it, you don’t

Eeva-Riitta Eerolan ”Between”-näyttelyn intensiivisissä väreissä ja vastaväreissä hehkuvat maalaukset visualisoivat kokemusta katkoksesta ja etäisyydestä mielikuvan ja sen kohteen välillä. Kyse on siitä, ettei muisti tottele tahtoa: teoksissa ihmiset ja esineet ovat aivan kuin kosketuksen tai ajatuksen ulottuvilla, mutta silti saavuttamattomissa – pois kääntyneinä, heijastuksen kautta välittyneinä tai muuten epätarkkoina.

Osa teoksista lähestyy myös havaitsemisen ja näkemisen ongelmaa: nähdyn ja sen käsittämisen – tai käsitteellistämisen – välillä on aina tauko, vaikkakin paljon silmänräpäystä lyhyempi. Tätä tuntuu havainnollistavan näyttelyn videoteos Play, jossa vedettävän lelun liike on editoitu katkonaiseksi, jolloin katsojan havainto seuraa aina askeleen videon tapahtumia jäljessä.

Blue viewed

Havainnon ja kohteen välistä epäjatkuvuutta kuvaa myös esimerkiksi maalaus Clip, jossa on jotain tarkoituksellisen keinotekoista. Selin olevaa naista esittävä teos on nimensä mukaisesti ”leike” kahdella tavalla: Naishahmon liike on pysäytetty still -kuvaksi, klipiksi maalaukseen. Lisäksi taustan yksiulotteisuus luo vaikutelman, että hahmo on ”leikattu irti” kontekstistaan. Katsoja näkee ikään kuin liikkeestä irrotetun palasen. Irralliseksi pysäytetty havainto liikkuvasta kohteesta ei todellisuudessa ole mahdollinen, mutta maalaus leikittelee tällaisen näkemisen mahdollisuudella.

Vaikka Eerolan teosten merkityksiä voisikin purkaa loputtomiin, en koe teosten tämän tarkempaa erittelyä tarpeelliseksi. Puhuttelevinta maalauksissa on nimittäin niiden kyky synnyttää voimakkaita, vaikeasti sanoiksi puettavia tunteita ja assosiaatiota, jotka voivat viedä kauaskin.

Oma katsomiskokemukseni oli vahvasti musiikillinen: maalaukset herättivät assosiaation Radioheadin In Rainbows -albumiin, joka soi mielessäni kuin soundtrackina maalauksille. En usko, että on kaukaa haettua väittää, että näyttelyn mottona voisi olla Nude-kappaleen kertosäe: “Now that you’ve found it, it’s gone / Now that you feel it, you don’t.” Between-näyttelyn kuvat ovat samanaikaisesti kauniita ja pelottavia: katsoja tunnistaa jotain, mikä samalla hetkellä lipuu pois.

”Between” Kuvataideakatemian galleriassa 27.11.–6.12.2009