Guerrilla Girls Tampereella ja Helsingissä 26.-27.4. Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?

ArtShortCut, Tampereen taidemuseo, TR1 Taidehalli ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME kutsuvat yhdysvaltalaisen Guerrilla Girls -taitelijaryhmän perustajajäsenet Frida Kahlon ja Käthe Kollwitzin huhtikuussa Suomeen. Tampereella 26.4. ja Helsingissä 27.4. järjestettävät luentotilaisuudet ovat osa Guerilla Girls Nordic Tour- kiertuetta, jonka tavoitteena on herättää keskustelua sukupuolten välisestä tasa-arvosta Pohjoismaisessa taidekentässä.

Guerrilla Girls on New Yorkissa vuonna 1985 perustettu värikäs taiteilijaryhmä, joka tunnetaan kansainvälisesti taidemaailman sukupuolten välistä eriarvoisuutta kritisoivista kampanjoistaan. Yli 100 yliopistossa ja museossa esiintyneen ryhmän perustajajäsenet vierailevat pohjoismaisella kiertueellaan Tampereella, Helsingissä ja Göteborgissa.

Edesmenneiden tunnettujen naistaiteilijoiden nimiä pseudonyymeinään käyttävä feministikaksikko tunnetaan ytimekkäistä ja kantaaottavista julisteistaan ja grafiikoistaan. Huumorinsävytteiset, mutta asiapitoiset kampanjat ovat herättäneet kysymyksiä syrjinnästä ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta niin taide- ja elokuvamaailmassa kuin politiikassa. Ryhmän esille tuomat teemat ovat yhtä ajankohtaisia tämän päivän Suomessa, kuin ne olivat Yhdysvalloissa 25 vuotta sitten.

Guerrilla Girls Nordic Tour -kiertueen tuottajina toimivat Suomessa Kira Sjöberg, ArtShortCut ja Ruotsissa Josefina Posch, Snowball Cultural Productions. Tilaisuudet Suomessa järjestetään yhteistyössä Tampereen taidemuseon, TR1 Taidehallin ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n kanssa.

Muut yhteistyökumppanit ovat Helsingissä Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine ja Kalhama & Piippo Contemporary, Tampereella MediaPyhät, Tampereen yliopiston nais- ja miestutkimuksen ainejärjestö (NaMi), Tampereen Queer -kerho ja Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Göteborgissa Konstnärsnämnden, IASPIS, Göteborgs Stads Kulturnämnd, Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, Göteborgs Konsthall ja Konsthögskolan Valand.

OHJELMA: GUERRILLA GIRLS NORDIC TOUR 2011

26.-27. huhtikuuta 2011

GUERRILLA GIRLS – TAMPERE
Tiistai 26.4.

Paikka: Työväenmuseo Werstas (auditorio), Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere

10-12 Guerrilla Girls -lehdistötilaisuus
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)

18-20 Guerrilla Girls -luentotilaisuus:
Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)
Vapaa pääsy

Huom! Haastattelupyynnöt Tampereen lehdistötilaisuuden yhteydessä:
Matliisa Lehtinen, markkinointi- ja tiedotussihteeri, Tampereen taidemuseo (matliisa.lehtinen@tampere.fi tai 040 801 2714)

GUERRILLA GIRLS – HELSINKI
Keskiviikko 27.4.

Paikka: Helsingin yliopisto, Metsätalo, Unioninkatu 40 (Sali 1), 00170 Helsinki

16.30-18.30 Guerrilla Girls -luentotilaisuus:
Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)
Vapaa pääsy