House Games 2011 Sisäympäristötaidetta Jyväskylässä

06. – 13.03.2011. Näyttely on auki kello 17.–19.00

Puistokatu 19, Jyväskylä

House Games on kerrostaloasunnossa järjestettävä nykytaidetriennaali. Yhden viikon ajaksi yksityinen koti muuttuu julkiseksi näyttelytilaksi.

Sisäympäristötaidetta

Taiteilijat ja taideorganisaatiot ovat järjestäneet taidenäyttelyitä ja erilaisia tempauksia yksityisen tilan siirtämiseksi julkiseen tilaan. Kodin irtaimistoa, kotiin liitettäviä teemoja ja jopa kokonaisia koteja on siirretty tai uudelleenrakennettu julkiseen tilaan – museoihin, gallerioihin, turuille ja toreille. Samaan aikaan taideorganisaatiot ovat pyrkineet löytämään uusia tapoja tehdä taidetta helpommin kohdattavaksi.

House Gamesin tavoite on herättää kaupunkilaisten kiinnostusta taiteita kohtaan luomalla helposti lähestyttävän, kodinomaisen ja rennon tilan, jossa taide, taiteilijat ja vieraat voivat kohdata. Tapahtuma pidetään tavallisessa suomalaisessa kerrostaloasunnossa, jossa asutaan normaalisti näyttelyviikon ajan. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat esittelevät kotiin, asumiseen, taloon ja perheeseen liittyviä teoksia. Tuloksena on syntynyt tilaan suunniteltuja installaatioita, videoita, uusmediataidetta, performansseja ja veistoksia. Tämän vuoden näyttelyssä teosten aihemaailma pyörii ihmiselämän ympärillä tarkastellen syntymää ja kuolemaa, leikkiä, ikääntymistä, muistelua, sekä tarvetta kerätä ja omistaa.

Vuoden 2011 House Gamesiin osallistuvat Mikko Ijäs, Elina Katara, Maija Kovari, Rina Liddle (Kanada), Kaisa Lipponen + työryhmä: György Gáti (Unkari) ja Rina Liddle(Kanada), Tuomo Manninen, Ella Dawn McGeough (Kanada), Christian Nicolay (Kanada) + Ya-chu Kang (Taiwan), Mayumi Niiranen-Hisatomi (Japani/Suomi), Tiitus Petäjäniemi, Minja Revonkorpi, Anthony Schrag (Zimbabwe/UK), Phyllis Schwartz (Kanada), Colin Woodford (USA), Timo Wright, sekä taiteilijaryhmä Tupa 10 (Virpi Lehto, Merja Metsänen ja Rune Snellman).

Näyttelyviikon aikana näyttelytila täyttyy myös kattavasta oheisohjelmasta. Avajaisiltana paikalla on useita näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita. Kansainvälistä naistenpäivää juhlistetaan House Gamesissa yhdessä Kahvila Kanelitangon kanssa virallisen kotikahvilan merkeissä. Kaisa Lipposen uusmediaan pohjaava performanssiteos ”Suppebreakfast – interactive eating” yhdistää samaan ruokapöytään yksinäisiä ruokailijoita Unkarista, Kanadasta ja Suomesta. Kyösti Ylikulju ja Radio Hear vaihtaa näyttelyn äänimaiseman suorana lähetyksenä Bar Vakiopaineesta perjantaina 11.3. Live Herring -työryhmän kutsumana House Gamesiin osallistuu valokuvataiteilija Timo Wright. Hän vierailee näyttelyssä lauantaina 12.3. Sunnuntaina 13.3. näyttelyviikon kruunaa Tanssiryhmä Off/Balance (Mikko Hyvönen, Elina Häyrynen, Terhi Kuokkanen) tanssimalla katkelmia tulevasta debyyttiteoksestaan Kynnyksellä. Kotitaidenäyttelyn johdosta kaikkina iltoina on kahvipannu kuumana.

Tervetuloa sisäympäristötaiteen pariin!

Lisätietoja:

Anna Ruth

taiteellinen johtaja

Juho Jäppinen

näyttelysihteeri

housegames.info@gmail.com

http://housegamestriennial.blogspot.com/

www.housegames.fi

House Games 2011 on saanut avustusta Keski-Suomen taidetoimikunnalta