Katu, koti ja Myymälä2: KAP & Stay ICE

Jenna Jauhiainen 26.8.2013

KAP & Stay ICE: Home Investigations of the Secret Letters
20.8.-1.9.2013
Myymälä 2
Uudenmaankatu 23 F

STAY ICE

Home Investigations of the Secret Letters on graffititaiteilija KAPin ja STAY ICE -crewn parhaillaan käynnissä oleva yhteisnäyttely Myymälä2:ssa. Maalausten, valokuvien, installaatioiden ja ryijyn lisäksi galleriatilan seinät ovat, luonnollisestikin, osa esillä olevaa taidetta.

Myymälä2 on merkittävä näyttämö graffititaiteelle galleriaoloissa. Muutettuaan Mechelininkadulta Uudenmaankadulle Myymälä2:n ensimmäinen näyttely uusissa tiloissa oli tammikuussa 2004 pidetty Karri Kuoppalan kuratoima Helsinki Hall of Fame.(1) Kymmenen päivää kestäneen näyttelyn aikana galleriatilan seinät maalattiin uudestaan lähes joka yö, ja prosessi dokumentoitiin videolle. Kotimaisista, edelleen aktiivisista taiteilijoista mukana olivat mm. Egs, Trama ja Poe. Käsittääkseni Helsinki Hall of Fame oli ensimmäinen graffititaidetta galleriatilan seinille kirjaimellisesti tuonut näyttely. (2)

Myymälä2:n toiminnassa mukana olevan Minna L. Henrikssonin mukaan gallerian tavoitteena on järjestää korkeatasoisia, kokeilevia ja poikkitaiteellisia näyttelyitä.

“Iso käytännön kysymys on kuitenkin gallerian vuokraussysteemi. Tällä hetkellä galleriatilan vuokra on 1200 euroa kuukaudessa. Käytännössä vuokranmaksu on taiteilijoiden harteilla. Myös kuratoinnista tulee haastavaa kun täytyy valikoida taiteilijoita joilla on varaa tilan vuokraan. Tämä vaikuttaa lisäksi siihen, että on vaikea kutsua ulkomaisia taiteilijoita tilaan. Ulkomailla kun ei tietääkseni Eestiä lukuun ottamatta ole tällaista vuokrakäytäntöä gallerioissa. Mahdollisena ratkaisuna tähän ovat apurahat. Toimintatukea emme ole tietääkseni saaneet missään vaiheessa gallerian historiaa.”

Henrikssonin mukaan Myymälä2:ssa ollaan kuitenkin ohjelmallisesti tyytyväisiä. Maine on hyvä ja linja hyvin määritetty. Edustettuina ovat kuvataide, graafinen suunnittelu sekä katukulttuuri. Tilat on usein annettu myös musiikille.

“Vaikka galleriavuokraus ja apurahattomuus ovat ongelmia, niin tämä on Helsingissä melko erilainen tila ja ensimmäisiä taiteilijavetoisia gallerioita Huudon kanssa. Myymälä2:n on paljon vähemmän pelkästään kuvataidegalleria kuten muut, tai sanoisin jopa että suurin osa, taiteilijavetoisista gallerioista. Pyrimme pitämään Myymälä2:n vaihtoehtoisena ja kokeellisena.”

Tällä hetkellä Myymälä2:n osuuskuntaan kuuluu Henrikssonin lisäksi Bo Karsten, Tatu Engeström, Mark Kuivanen, Konsta Ojala, Tuukka Kaila, Fabio Pires, Jan Konsin, Johanna Fredriksson ja Sezgin Boynik.

Kotitutkijat salaisine kirjaimineen

Fabu Pireksen kuratoimassa Home Investigations of the Secret Letters -näyttelyssä yhdistyvät teemallisesti koti ja katu, joka näkyy tietoisina elementteinä itse näyttelytilassa – erityisen kodinomaisia esineitä KAP

ovat Niina Katinka Mantsisen KAPin luonnoksen pohjalta toteuttama ryijy, sekä STAY ICEn olohuonemaisen installaation nojatuoli ja pöytä. Siinä missä Helsinki Hall of Fame siirsi Myymälä2:n galleriatilaan tunnelman vain kaduilta, Home Investigations of the Secret Letters näyttää töhrinnäksi leimatun toiminnan arkisemman, ja samalla myös inhimillisemmän puolen.

Ensimmäiset yhteiset piissit [spray -maalein toteutetut ulkomaalaukset] KAP ja STAY ICE tekivät Stay Ice: IGLU PARTY! -lyhytdokumenttia varten viime talvena. Kyseessä on kahden sukupolven kohtaaminen – KAP aloitti graffitien tekemisen vuonna 1994, STAY ICE -crew on perustettu vuonna 2011. Tyylillisesti KAPia ja STAY ICEa yhdistää se, ettei kumpikaan tee “lettereistään” helposti tunnistettavia kirjaimia. STAY ICE rakentaa useimmiten kirjaimensa hahmoista, KAP geometrisista elementeistä. Näyttelyn nimi Secret Letters viittaa näin ollen suoraan KAPn ja STAY ICEn letteröinnin vaikeatulkintaisuuteen. ”Olen myös huomannut, että mitä abstraktimpi teos, sitä laajempaan yleisöön se yleensä vetoaa,” lisää KAP.

Yhteisnäyttelyn teema syntyi spontaanisti. Home Investigations tarkoittaa sitä, että taiteilijat kokevat kotinsa tutkimuskenttänä. “Aluksi mietittiin nimeksi Home Investigators, jolloin nimi olisi suoraan viitannut meihin. Nyt se viittaa itse tutkimiseen. Internetissä voi rauhassa tutkailla asioita, kuten vaikka ufot, scifi tai politiikka. Itse tutkiskelen yhteiskunnallisia rakenteita joiden infrastruktuuri näkyy maalauksissani. Kuitenkaan yhteiskunnallisuus ei ole teoksissani pääosassa. Teen taidetta hyödyntäen omia utopistisia kokeilujani,” sanoo KAP.

Myymälä2:n näyttelytila on jaettu kolmeen huoneeseen, joista suurin ja keskimmäinen on STAY ICEn hallussa. Kahdelle seinälle levittäytyy maisema karjuvasta jäähirviöstä, joka puristaa kourissaan Skeletoria ja ”lizard wizardia.” Kodinomaisen tunnelman luo tilan nurkkaan sijoitettu nojatuoli, jossa istuu farkkuihin ja huppariin puettu uretaanimies. Valuva, vihreä ja kolmisilmäinen olento on todennäköisesti syönyt edessään pöydällä olevaa “smaragdinvihreää suklaata”, jonka kääreitä Turtlesien Rafaello avaa jähmettyneenä figuurina. STAY ICEn mukaan installaatio kertoo “syvästä pohdinnasta”, joka on luonteeltaan selkeästi vähemmän järjestelmällistä kuin KAPn koneellisena visualisoitu ajatustyöskentely.

KAP & NIINA KATINKA MANTSINEN


Tyylillisesti STAY ICEa ja KAPia yhdistävät kirkkaat värit, kaksiulotteisuus ja hyvin vastaavanlainen visuaalinen logiikka teosten rakenteessa. Taiteelliset erot näkyvätkin lähinnä sisällössä. KAPin visuaalinen maailma on koneellinen, systemaattinen ja leikkisä, mutta silti pääsääntöisesti abstrakti. Teosten sisältöä on lähes mahdoton purkaa sanoiksi – paitsi itse taiteilijan toimesta.

STAY ICE puolestaan toisintaa teoksissaan tiettyjä teemoja. Tärkein temaattinen elementti on jäisyys, joka viittaa fyysiseen olotilaan jonka ruumiillistumina useissa teoksissa esiintyvät kannabis (erityisesti kannabisvoi) ja kodeiini. Päihdeaineiden nostaminen ikoniselle tasolle on STAY ICEn taiteessa toteutettu itseironisen poikamaisesti, kieli poskessa. Jäisyyden teemaa käsitellään usein sarjakuvamaisten tai suoraan olemassa olevista sarjakuvista lainattujen hahmojen kautta. Itse suon taiteelle harvoin määreen eeppinen, mutta STAY ICEn tapa käsitellä teemojaan sen ansaitsee – lähtökohtaisesti yksinkertaiset ideat kasvavat crewin käsittelyssä mahtipontisiin, lähes universaaleihin mittasuhteisiin.

Katutaiteeksi on tavattu nimetä pitkälti kaikki kaduilla tapahtuva luova toiminta jota ei toteuteta crewihengessä. Katutaide on kesy ”tyttöjen juttu,” graffiti on rajujen poikien salainen harrastus. Luonnollisestikaan “rajut ja salaiset jutut” eivät asetu ongelmitta julkisten gallerioiden seinille.

KAP ja STAY ICE kokevat itsensä graffitin ja katutaiteen ”väliinputoajiksi,” tehden tietoisesti molempia.

“Meille graffitit ovat ottaneet vaikutteita maalaamiemme taulujen maailmasta. Tässä mielessä tyylillisesti taivumme enemmän katutaiteen kuin graffitin puolelle. Välillä tuntuu oudolta, että on katutaidesivustoja jotka keskittyvät vain tarroihin ja tageihin, muttei piisseihin. Itse olen aina fiilistellyt niitä piissejä jotka vie asiaa [graffitia taidemuotona] eteenpäin. Väliinputoaja on kuitenkin ehkä turhan negatiivinen kuvaus omalta osaltani. Pikemminkin sanoisin, että olen jonkunlainen ”outolintu.” Ulkoiset raamit helposti muokkaavat ihmistä ja tekemisiään, joten niistä ei pidä välittää pahemmin. Lisäksi se ”graffitihahmo” on eräänlainen myyttinen hahmo, eli ei ihan se arkiminä. Hulluilla maalauksilla voi ruokkia sitä salaperäisyyttä joka siihen liittyy,” sanoo KAP.

STAY ICE

“Pidän itseäni graffitaiteilijana, vaikka tyylini liitetään usein katutaiteeseen. Tekotapa on kuitenkin se joka saa minut kokemaan itseni graffititaitelijaksi. Jotkut sanoo, että crew -jutut galleriassa on poissa kaduilta. Itse näen gallerianäyttelyt vain tapana toteuttaa jotain jota ei voi toteuttaa kaduilla. Iglun voi tehdä kadulle parhaimmillaan 30 sekunnissa, mutta taulua voi hioa 30 päivää. Kummatkin tavat tehdä ovat omalla tavallaan kiehtovia ja miellyttäviä,” toteaa jäsen STAY ICE crewn puolesta.

Näyttely on esillä vielä tämän viikon. KAPilta on näytteillä maalaamansa seinän (joka kehittyy näyttelyn loppuun asti) lisäksi akryyli- ja spray-maaleilla, pienoismalliväreillä ja maalitusseilla toteutettuja tauluja puulle ja kankaalle, vernissalla tai kristalligeelillä päällystettynä. Metallisille maalipurkinkansille taiteilija on maalannut kadun kuvakielestä inspiroituneita merkkejä. Lisäksi näytteillä on paperileikkeleistä ja langoista tehty installaatio, esinekollaasi-robotti sekä Niina Katinka Mantsisen kanssa yhteistyössä toteutettu ryijy. STAY ICElta on seinämaalauksen ja installaation lisäksi akryylitauluja, luonnoksia ja printtejä. Molempien ulkomaailmaan tehdyistä teoksista on myös näytteillä valokuvia.

Viitteet

(1) Helsinki Hall of Famen tiedote Myymälä2:n sivuilla
(2) Kuvia Helsinki Hall of Famesta löytyy täältä

Linkkejä

Myymälä2: myymala2.com/
KAP: flickr.com/photos/tuhatkauno/
STAY ICE: flickr.com/photos/stayice/