Keskustelu taidelehtien tulevaisuudesta 26.2.2015

Frame Espresso IV
Taidelehtien tulevaisuus / The future of art journals

Torstaina 26. helmikuuta klo 14–16
Designmuseon auditorio
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Thursday 26 February, 2–4 pm
Design Museum, auditorium
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Kansalliseen mainontaan painottuvien taidelehtien aikakausi on ohi. Kansallisen asemoitumisen sijaan paikallista asemoitumista pidetään arvokkaana globaalissa maailmassa. Taidejulkaisuja tehdään enenevissä määrin tapahtumalähtöisesti. Itsenäinen kritiikki tarvitsee tukea selviytyäkseen kuraattorien tuottaessa ja määrittäessä itse yhä enemmän taidekeskustelua.

Näin todettiin kahdessa selvityksessä, jotka Frame tilasi vuonna 2013 tulevan julkaisustrategiansa pohjaksi. Alankomaalaisen Metropolis M:n päätoimittajan Dominiek Ruytersin ja norjalaisen Kunstkritikkin päätoimittajan Jonas Ekebergin laatimat selvitykset ruotivat Framen aiempia julkaisuja ja ja muita kansallisia taidelehtiä.

Sarjassaan neljännessä Frame Espresso -keskustelutilaisuudessa 26. helmikuuta esitellään selvityksen tuloksia ja kutsutaan joukko suomalaisten taidelehtien edustajia keskustelemaan taidejulkaisun ja -kritiikin tulevaisuudesta. Parin viime vuoden aikana kenttä on ollut aktiivinen, ja tällä hetkellä Suomesta löytyy runsaasti taidelehtiä, jotka osallistuvat keskusteluun.

Espressossa kysytään, miten eri lehdet täydentävät toisiaan ja vastaavat tämän hetkisiin haasteisiin ja tarpeisiin nykytaidekentällä. Keskustelussa mukana ovat pitkään toimineen Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio ja palkitun verkkolehden Mustekalan päätoimittaja Sini Mononen. Lisäksi keskusteluun osallistuvat taidelehtikentän uudet tulokkaat: kansainvälisesti taiteilijoita esittelevässä FAT Finnish Art Today -lehdessä vaikuttanut kuraattori Laura Köönikkä sekä kriittistä diskurssia nykytaiteesta eteenpäin vievän RabRabin päätoimittaja Sezgin Boynik.

Alustukset ovat englanniksi ja myös keskustelu käydään englanniksi, mutta kommentteja voi esittää myös suomeksi. Keskustelun moderaattorina toimii Framen johtaja Raija Koli.

Frame Espresso -keskustelusarjassa pureudutaan nykytaiteen kentän ajankohtaisiin kysymyksiin, ilmiöihin ja haasteisiin. Espresson äärelle ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet kuulemaan ja jakamaan ajatuksia. Tilaisuus on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tilat Frame Espressolle tarjoaa Designmuseo.

Tervetuloa keskustelemaan!