Keskustelutilaisuus Kiasmassa: Kollektiivinen kuratointi – Vasif Kortun / SALT

Visuaalisen taiteen keskus Frame tiedottaa
21.3.2014

Frame Fieldwork
Kollektiivinen kuratointi: Vasif Kortun / SALT

Visuaalisen taiteen keskus Frame kutsuu perjantaina 28. maaliskuuta avoimeen luento- ja keskustelutilaisuuteen kuulemaan kuraattori Vasif Kortunia, SALTin tutkimus- ja ohjelmajohtajaa Istanbulista. Keskustelu aloittaa uuden Frame Fieldwork -sarjan, jossa toteutetaan tilaisuuksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Ensimmäinen Frame Fieldwork avaa julkista keskustelua liittyen kuratoinnin malleihin, jotka haastavat kansainvälisesti nyt vallalla olevaa soolokuraattorin brändiä. Keskustelun taustana ovat vahvat kollektiiviset traditiot suomalaisissa taideorganisaatioissa, aina taiteilijavetoisista gallerioista museoihin.

Vasif Kortun esittelee työtään SALTissa, arvostetussa kulttuuri-instituutiossa, joka järjestää näyttelyitä, konferensseja ja muuta julkista ohjelmaa. SALT myös ylläpitää merkittävää tutkimuskirjastoa taiteen, arkkitehtuurin, designin, urbanismin sekä sosiaali- ja taloushistorian aloilta. Keskustelussa Kortun syventyy monialaisen kollektiivisen kuratoinnin malliin, tai “post-kuratoriaalisiin” käytänteisiin, joita SALTissa kehitetään.

Vasif Kortun on nykytaiteeseen, sen instituutioihin ja tilallisiin käytänteisiin erikoistunut kuraattori, kirjoittaja ja opettaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä SALTissa hän on ollut johtajana useissa instituutioissa: Platform Garanti Contemporary Art Centre, Proje4L Museum of Contemporary Art (Istanbul) Museum of the Center for Curatorial Studies, Bard College (New York). Hän on kuratoinut lukuisia kansainvälisiä näyttelyitä, muun muassa Taipein biennaalin (2008) ja Istanbulin biennaalin (2005) sekä Turkin paviljongin Venetsian biennaalissa (2007) ja Sao Paulon biennaalissa (1994, 1998). Kortun on kirjoittanut ja luennoinut laajasti nykytaiteesta ja Turkin kulttuurisesta tilanteesta. Hän on myös toiminut Tate Turner Prize -valintakomiteassa Isossa-Britanniassa.

Kortun on Helsingissä asiantuntijana valitsemassa Ars Fennica 2014 -palkinnon saajaa. Voittaja julkistetaan torstaina 27. maaliskuuta. Ars Fennica -ehdokkaiden näyttely on parhaillaan esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa.

Frame järjestää keskustelutilaisuuden yhteistyössä Ars Fennica -säätiön ja Kiasman kanssa. Keskustelu käydään englanniksi. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.