LÀ-BAS -> KARELIA Kaapelilla La. 12.6.

LÀ-BAS -> KARELIA
Studio Là-bas, Kaapelitehdas (C-portaan kellari), Helsinki
La 12.6.2010. klo 19 – 23

Äänimaisema muotoutuvana maalauksena on ollut musiikissa luonnontieteen ja kansatieteen sävyttämä konteksti, jonka modernit teknologiat ovat siirtäneet subjektin välittömästi tavoitettavaksi. Mekaaniset tallenteet, sähköiset instrumentit ja audiovisuaalisuus ovat mullistaneet havaintotilan. Studio Là- bas’n Karelia-konsertti toteutuu neljän esityksen ja välikuvien tilallis-ajallisena jatkumona on/off-kytkentäisen karelianismin hengessä.

OHJELMA-AIKATAULU:
19.00: Les Maitres d’ouvre (Technical Supervisors) avec Casimir Lütha
20:00: Tomasz Szrama
21:00: Jukka Hautamäki
22:00: Eric Leonardson USA
Esitysten välillä: olemisen vartijoiden Karelia-sarja

ESIINTYJÄT/ESITYKSET:

LES MAITRES D’OUVRE (TECHNICAL SUPERVISORS) AVEC CASIMIR LÜTHA
Karelia-konsertin aloittaa elektroninen marssimusiikkisikermä pienelektroniikan lyhytaaltojen säestyksellä: lyhyitä kertomuksia ja aforismeja Napoleonista, Karjalasta ja Suomesta.

TOMASZ SZRAMA: SCIENCE, ENGINEERING AND TECHNOLOGY!
Tomas Szraman performanssi tutkii mahdollisuuksia lähettää ääntä ja kuvaa avaruuden halki kohti tuntemattomia vastaanottajia. Sitä kautta esitys tarkastelee ihmiskunnan yksinäistä paikkaa maailmankaikkeudessa ja ihmisyksilön yksityistä paikkaa ihmislajin kokonaisuudessa.

JUKKA HAUTAMÄKI: ONKALO
Jukka Hautamäki suunnitteli jo vuonna 2004 Kaapelitehtaan kellariin myyttis-aiheisen monitaideteoksen Untamala – tarinoita Kalevalasta. Karelia-konsertissa nähtävä Onkalo on audiovisuaalinen esitys äänen suojelevasta sisätilasta.

ERIC LEONARDSON
Illan pääesiintyjä, ”äänelliseksi ajattelijaksi” itsensä identifioiva Eric Leonardson on Yhdysvaltain merkittävimpiä äänitaiteilijoita. Hän on myös tunnettu nykymusiikin säveltäjä, keksijä, instrumenttien rakentaja, opettaja, tila-, radio- ja kuvataiteilija. Leonardson tekee Studio Là-bas’ssa esityksen itse rakentamillaan välineillä ja valitsemillaan erikoistaajuuksilla.
Lisätietoja ja ääninäytteitä: http://ericleonardson.org/

OLEMISEN VARTIJAT: KARELIA-SARJA
Kolmiosainen kuvallinen ja äänellinen konteksti tapahtumalle ja sen maisemalle (osa 1: idean synty, osa 2: taistelu ideasta, osa 3: idean mailleenmeno ja uusi aamurusko)
– – – –
Karelia-konsertti Studio Là-bas´ssa 12.6. pohjustaa Suomen Akustisen Ekologian Seuran 16.–19.6.2010 Kolille järjestämää kansainvälistä äänitaidemaisemakonferenssia (WFAE Koli 10), joka pohtii mm. kansojen, nationalismin ja äänimaisemien välisiä kytköksiä. Konferenssin tarkempi ohjelma ja lisätietoa löytyy tapahtuman verkkosivuilta: www.joensuu.fi/soundscapes.
SAES: Linkki: http://www.akueko.com/