Maecenas Killan stipendi kuvataiteilija Kaarlo Staufferille

Helsinkiläinen kuvataiteilija Kaarlo Stauffer saa Maecenas Killan stipendin 2015. Tunnustus myönnetään Staufferille Suomen Taiteilijaseuran tuottaman Nuoret 2015 -näyttelyn avajaisissa Helsingin Taidehallissa perjantaina 27.11.2015. Stipendin arvo on 6 000 euroa.

Kaarlo Stauffer (s.1988 Nastolassa) toimii vapaana kuvataiteilijana. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta syksyllä 2014. Stauffer työskentelee öljyvärimaalauksen ja myös kevyempien materiaalien, kuten guassin ja vesivärin parissa. Hän tekee myös proosapohjaista sarjakuvaa.

Suomalaista kuvataidetta tukeva Maecenas Kilta jakaa nuoren taiteilijan stipendin nyt seitsemännen kerran. Tänä vuonna Maecenas Kilta ostaa lisäksi Nuoret 2015 -näyttelystä Staufferin teoksen Jungle (2013). Teos tullaan deponoimaan Lahden taidemuseon kokoelmaan.

Maecenas Kilta perustelee valintaansa Staufferin taiteellisen työn ajankohtaisuudella ja samanaikaisella perinteisyydellä. Taiteilija toteuttaa nykyhetken snapshot-maailmaa perinteisen öljyvärimaalauksen avulla. Hän onnistuu hienosti vangitsemaan hetken, mutta teoksen toteuttaminen vaatii aikaa. Nykyajan hektisyys asettuu kiinnostavasti vastakkain Staufferin työskentelymetodin kanssa. Kilta kiittää perusteluissaan myös Staufferin runsasta ja maalauksellista värinkäyttöä.

Nuoret 2015 -näyttelyssä on esillä Staufferin neljä figuratiivista öljymaalausta, jotka ovat valmistuneet kolmen viime vuoden aikana.

”Teoksissa näkyy snapshot-tyylisen dokumentaarisen ja toteavan kuva-ajattelun muuntuminen kohti hajotetumpaa, kollaasimaisempaa representaatiota. Maalausten päähenkilöt ovat enimmäkseen ikäisiäni miespuolisia henkilöitä, joiden esikuvat ovat omassa sosiaalisessa piirissäni”, Stauffer kuvailee teoksiaan.

Vuonna 1954 perustetun Maecenas Killan tarkoituksena on suomalaisen kuvataiteen tukeminen ja jäsentensä taiteen tuntemuksen edistäminen. Vuodesta 1999 lähtien kilta on tukenut nuoria taiteilijoita apurahan ja mahdollisen teoshankinnan muodossa. Tuki myönnetään Nuoret-näyttelyssä, jonka Suomen Taiteilijaseura järjestää joka toinen vuosi.

Nuoret-näyttely esittelee alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden tuoreita teoksia. Näyttelyyn on avoin haku. Nuoret 2015 on esillä Helsingin Taidehallissa 28.11.–3.1.2016.