Paletten 70 år jubileumsnummer

Pressrelease: Paletten 70 år! Release av jubileumsnummer
Paletten firar sju decennier av obruten utgivning med ett extratjockt jubileumsnummer som blandar omläsningar, återupptäckter, minnen och historia.

I jubileumsnumret
Leif Nylén, som var redaktör för Paletten under det stormiga 1960-talets slut, gör en personlig tillbakablick på sin tid i Göteborg och på de starka reaktioner hans redaktionella linje väckte. Bland annat sade Göteborgs skolstyrelse upp sin prenumeration på tidskriften då man menade att “det måste vara helt olämpligt att sprida den i skolorna”, detta efter att Nylén publicerat nakenbilder i Paletten.

Jubileumsnumret innehåller också omtryckta artiklar från 1940- till 70-tal, bland annat Barbro Werkmästers feministiska analys av Elsa Beskows Tomtebobarnen som publicerades i Paletten 1973. Den kontroversiella artikeln, som beskriver familjen som patriarkatets främsta institution och tolkar Elsa Beskows bilder som fyllda av sexuella symboler, fick författaren Stig Ahlgren i Vecko-Journalen att rasa om “befängdheter” och “vulgärfreudianskt nonsens”.

Paletten trycker också om Cobra- och situationistkonstnären Asger Jorns artikel Banaliteter från 1941, som försvarar det enkla och vardagliga inom konsten, långt från den högstämda idealism som ofta anses känneteckna modernismen. Artikeln är ett tidigt exempel på hur Paletten fångat upp och introducerat skribenter och konstnärer från utlandet. Texten kompletteras med en svit nytagna bilder från Asger Jorns hus i Albisola, tagna av Ewa-Mari Johansson.

Thomas Millroth, flitig medarbetare i Paletten under 1970-talet, ger i en återblick ett självkritiskt perspektiv på dåtidens politiserade konstkritik . Han menar att den politiska hållningen “producerade eller reproducerade en ideologi som tilläts infektera texten och framförallt tvingade den till sedelärande slutsatser”.

Här finns också material om Palettens okända förhistoria, glimtar ut tidskriftens omfattande arkiv och en genomgång av Palettens omslagsdesign under 70 år av formgivaren Andreas Kittel. Johan Öberg bidrar med en oförglömlig minnesbild av hur poeten Rabbe Enckell, Paletten-redaktör under ett år på 1950-talet, fick se sig förväxlad med en hund vid ett besök på Gerlesborgsskolan.

För högupplöst omslag kontakta Louise Waite, marknadsansvarig, louise@paletten.net
Övrig presskontakt: Sophie Allgårdh, redaktör, tel. 0708-45 60 87

Releasefesten
Releasen av Palettens jubileumsnummer sker på Hôtel Eggers, en plats med många historiska kopplingar till Paletten.

Som en hyllning till Palettens 70-åriga historia framträder konst- och musikgruppen The Marble Fauns på Hôtel Eggers, Åke Hodells favoritplats i Göteborg. Sångerna och förflyttningarna i rummet kommer successivt att upphäva gränserna mellan lyssnande och deltagande. The Marble Fauns består denna kväll av Rita Nettelstad, Isak Eldh och Magnus Haglund (redaktör för Palettens ljudkonstnummer år 2001).

Dessutom framträder Curly Lou i början av aftonen. Som en förnimmelse av dåtidens glansdagar framför Curly Lou känslospäckade melodier från 1900-talets första hälft. Melankoli och kärleksrus. Allt på fullaste allvar.

Releasefesten äger rum torsdagen den 15 april kl 18-22 på Hôtel Eggers på Drottningtorget i Göteborg.

OBS! Evenemanget är gratis, men föranmälan krävs. OSA till info@paletten.net

————————————————————————————————————————————————
PALETTEN Heurlins plats 1, 413 01 Göteborg Tel: 031-743 99 15, Fax: 031-743 99 16 info@paletten.net www.paletten.net