Rauma Biennale Balticum 2012 Human Nature – Ihmisluonto

Rauman taidemuseo 9.6.–9.9.2012

Tiedotustilaisuus perjantaina 8.6. klo 13. Avajaiset 8.6. klo 18. Tervetuloa!

Vuoden 2012 Rauma Biennale Balticum -näyttely hahmottaa Itämeren alueen nykytaiteen kautta kuvaa ihmisluonnosta. Teeman Human Nature – Ihmisluonto ympärille koottu näyttely keskittyy ihmismielen syvimpään olemukseen, siihen mikä ja mitä on ihmisen luonto. Näyttely tuo esiin kuvaa ihmisluonnosta koko laajuudessaan, valoisine ja synkkine sävyineen.

Taiteilijat: Aigars Bikse (LV), Anawana Haloba (ZM/NO/NL), Evaldas Jansas (LT), Raoul Kurvitz (EE), Ayumi Matsuzaka (JP/DE), Jarmo Mäkilä (FI), Elisabeth Ohlson Wallin (SE), Paavo Paunu (FI), Agnieszka Polska (PL), Mirka Raito (FI/DE), Pasi Rauhala (FI), Asbjørn Skou (DK), Theo Solnik (BR/DE/FR), Marina Vinnik (RU)

Ayumi Matsuzaka: All My Cycle

Viime vuosina Rauma Biennale Balticum -näyttelyissä on keskitytty ympäristöön, kuten viimeksi vuonna 2010, jolloin teemana oli Itämeri. Tällä kertaa keskipisteenä on ihminen. Näyttely esittelee ihmiselle lajityypillisiä piirteitä ja yksilöllisyyden ulottuvaisuuksia. Humaanisuuden ja inhimillisyyden ilmentymien lisäksi katsotaan näkymiä pinnan alle ihmismielen arvoituksiin. Miten nykytaide heijastelee ihmisen käyttäytymistä lajina sekä yksilön persoonallisuuden rakentumista, joka on täysin poikkeuksellinen ilmiö eläinkunnassa. Ihmiskunnan historiassa urbaani länsimainen sivistys on nuori vaihe ja suhteemme luontoon on edelleen ilmeinen – ja myös osin ongelmallinen. Elämämme rytmittyy luonnon kiertokulun mukaan, mutta nykyaikaisessa elinympäristössä emme kaikilta osin enää koe kuuluvamme luontoon. Ihmismielessä sivistyksen myötä kehittyneet ajatusmallit ja luonnon kanssa kiinteässä yhteydessä eletyn muinaisuutemme perimä lomittuvat tavalla, joka tekee meistä ihmisinä sellaisina kuin me nyt olemme. Yhteisöllisyyden ja rakkauden projektit, mutta myös mielen kauhistuttavat ilmiöt ovat ihmisluontoa, jonka ehdoilla elämme.

Elisabeth Ohlsson Wallin: Dolorosa 2009

Ihmisluonto-näyttely antaa ajankohtaisen kuvan siitä, miten taiteilijat Itämeren ympärillä olevissa maissa ovat nykytaiteen keinoin tutkineet tai heijastelleet ihmisluonnon tunnettuja tai kätkettyjä alueita. Taiteilijoiden työskentelyssä korostuu myös halu vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja ottaa osaa ajankohtaiseen keskusteluun. Taide käsittelee usein yksilön elämän ja yhteiskunnan kipukohtia tuoden esiin myös sitä kuvaa ihmisestä, jota ei aina haluta nähdä.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestetään JOKAklubi. Kolmen taiteilijan ryhmä, Niina Lehtonen Braun, Mirka Raito ja Tellervo Kalleinen yhdistävät esityksissään performanssia, musiikkia ja visuaalisuutta. Ryhmän esityksissä luodaan tässä-ja-nyt-yhteisöllisyyttä, jossa paikallinen väri on tervetullut. Raumalla ryhmä tuo esiin raumalaisia aarteita. Näyttelyn yhteydessä järjestetään raumalaisille nuorille suunnattu Pidä huolta -tapahtuma, jossa on työpajoja, taiteilijatapaamisia ja luentoja. Tapahtuma toteutetaan elokuun lopussa ja syyskuun alussa raumalaisten koulujen ja oppilaitosten kanssa.

Ihmisluonto-näyttelyn ovat kuratoineet Rauman taidemuseon intendentti Janne Koski ja amanuenssi Henna Paunu. Näyttelyjulkaisussa esitellään näyttelyn taiteilijat ja heidän teoksensa. Näyttelyassistenttina on toiminut Laura Kokkonen, joka vastaa myös graafisen ilmeen ja julkaisun suunnittelusta. Pedagogisesta ohjelmasta vastaa Salla Laamanen. Näyttelyn suojelijana toimii kansanedustaja Pekka Haavisto.

Rauman taidemuseon järjestämien Biennale-näyttelyiden perinne alkoi vuonna 1977, jolloin järjestettiin ensimmäinen Pohjanlahden Biennale -näyttely. Näyttelyyn osallistui taiteilijoita Suomen ja Ruotsin rannikkokaupungeista. Vuonna 1985 biennaali laajennettiin Itämeren alueen näyttelyksi ja nimeksi tuli Rauma Biennale Balticum. Näyttely on osa Itämeren alueen Ars Baltica -kulttuuriverkostoa. Näyttelyn rahoituksesta vastaavat Rauman kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen kulttuurirahasto ja Satakunnan taidetoimikunta. Näyttelyä ja näyttelyn taiteilijoita ovat tukeneet myös Länsi-Suomen Osuuspankki, Hotelli Vanha Rauma, Rauma Stevedoring, TVO sekä Institut für Auslandsbeziehungen e.V. Lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa on tukenut Taikalamppuverkosto ja Pohjoismaisen kulttuurirahasto. Rauman taidemuseo kiittää lämpimästi taiteilijoita, yhteistyökumppaneita ja muita näyttelyn toteuttajia.

Raoul Kurvitz, Darkness 2010


Oheisohjelma 2.–29.7.2012

KIEPUTA KYNÄÄ JA KROPPAA -työpajat lapsille 2.–29.7.2012
Perjantaisin klo 12–14
Rauman taidemuseossa on tarjolla toiminnallisia työpajoja lapsille. Pajoissa tutustutaan Ihmisluonto -näyttelyyn ja päästään itse olemaan sekä taiteilijoita että taiteilijoiden malleja. Miltä ihminen näyttää? Miten ihminen liikkuu? Mitä ilmeet ja eleet kertovat? Työpajassa piirretään eri tekniikoilla ja lasten tekemistä kuvista tehdään työpajan aikana projisoitu kuvaesitys taidemuseon holvikellariin. Aikuiset voivat pajojen aikana tutustua taidemuseon näyttelyihin tai Vanhaan Raumaan. Tarvittaessa ohjausta on myös englanniksi!
Osallistujamäärä rajattu, ennakkoilmoittautumiset puh. 02 8224346 tai rtm@raumantaidemuseo.fi. Työpajamaksu 7 €/lapsi.

Yleisöopastukset 2.¬–29.7.2012
Rauma Biennale Balticum 2012 – Ihmisluonto -näyttelyyn sekä Eino Valtosen kokoelmaan tiistaisin klo 15.

Guided Tours in English 2. –29.7.2012
Rauma Biennale Balticum 2012 ¬– Human Nature -exhibition and Eino Valtonen Collection , Finnish Golden Age art (1870–1920). Tuesdays at 2:00 pm

Pitsiviikon 21. –29.7. ohjelmaa
Tarmo Thorström: Pin-up-Pitsiä 20.7. –12.8. Rauman taidemuseon Makasiinissa
Mustan pitsin yö 27.7.
klo 20–21 Burleski-työpaja
klo 21.30 Burleski-esitys
klo 22 M. A. Numminen & Pedro Hietanen esiintyvät taidemuseon pihalla.

Aukioloajat: ma–to 11–18, pe–su 11–16
Mustan pitsin yönä 27.7. klo 11–22
Pääsymaksut:
Aikuiset 5 €, opiskelijat ja eläkeläiset 3 €, yhteislippu Lönnströmin taidemuseoon 8 €
Ryhmät (väh. 15 henk.) 3 € / henk, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Opastusmaksut: Virka-aikana 30 €, virka-ajan ulkopuolella 50 €

www.raumantaidemuseo.fi