SELF-HELP: VAPAUTUMISTA VAI VETÄYTYMISTÄ?

Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistyksen paneelikeskustelu.

13.11.2014, klo 16-17.30 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Nainen: löydä omat päämääräsi ja usko unelmiisi! Päästä irti ahdistuksesta ja anna auringon paistaa! Hengitä ja voi paremmin! Näillä ohjeilla onnistut!

Nykynainen elää odotusten, vaatimusten ja valintojen ristipaineessa, jota helpottamaan julkaistaan enenevissä määrin elämäntaitoon keskittyviä oppaita. Naisille suunnatuissa oppaissa korostuvat käytännön ohjeet oman paikan ottamiseen työelämässä, työn ja perhe-elämän yhdistämiseen sekä oman talouden hallintaan. Reitti oman aseman parantamiseen käy itsen kautta: päämäärät tavoitetaan muuttamalla omia ajatuksia, asenteita ja käytöstä.

Mihin self-helpiä tarvitaan? Johtaako self-help -kirjallisuuden yksilöllinen tie naisten vapautumiseen vai vetäytymiseen yhteiskunnasta? Toteuttavatko naiset sen avulla omaa vapauttaan vai muiden odotuksia?

Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistyksen paneeli tarttuu ajankohtaiseen ilmiöön sekä tarjoaa eväitä sen monipuoliseen filosofiseen ja yhteiskunnalliseen tarkasteluun.

Panelisteja ovat filosofit Nora Hämäläinen (FT, HY) ja Sara Heinämaa (prof. JYU) sekä teatteriohjaaja Minna Nurmelin. Nora Hämäläinen tutkii self help -kirjallisuutta moraalifilosofian näkökulmasta. Sara Heinämaa on pitkän linjan feministifilosofi. Minna Nurmelin käsittelee elämänhallintaa komediassaan Dreamteam, joka sai kantaesityksensä tänä syksynä Kansallisteatterissa. Paneelin puheenjohtajana toimii Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Tirkkonen.

Tervetuloa keskustelemaan!