Taidemaalari Rauha Mäkilä johtaa Nuoret 2015 -näyttelyn jurya

Suomen Taiteilijaseuran Nuorten näyttely tuo jälleen tänä vuonna tulevaisuuden tekijät Helsingin Taidehalliin. Nuoret 2015 –näyttely esittelee alle 35-vuotiaiden kuvataiteilijoiden tuoreita teoksia. Hakuaika näyttelyyn on alkanut maanantaina 16.3. Jurya johtaa taidemaalari Rauha Mäkilä.

Perinteinen Nuorten näyttely jatkaa jo vuonna 1939 lanseeratulla konseptilla: esillä on alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden teoksia. Näyttely järjestetään joka toinen vuosi. Suomalaiset ja Suomessa asuvat taiteilijat voivat hakea mukaan näyttelyyn 1-3:lla kolmen viime vuoden sisällä valmistuneella teoksella. Näyttelyn teokset valitsee jury, jonka puheenjohtaja on taidemaalari Rauha Mäkilä. Taideoppilaitosten edustajat juryssa ovat Kati Roover Kuvataideakatemiasta ja Kasperi Mäki-Reinikka Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Vuonna 1980 syntynyt taidemaalari Mäkilä on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2007. Hän toivoo yllättyvänsä teoksista, joilla nuoret kuvataiteilijat hakevat näyttelyyn.

– Toivon, että voimme valinnoillamme antaa osviittaa siitä, mitä taiteen kentällä tapahtuu tällä hetkellä. Odotan näkeväni taiteilijoita, jotka ovat uusia ehkä itsellenikin, Mäkilä kertoo odotuksistaan.
Näyttely on läpi vuosikymmenien ollut hyvin suosittu nuorten taiteilijoiden keskuudessa. 2000-luvulla mukaan on hakenut 300-500 taiteilijaa. Nuorten näyttelyyn ovat vuosien saatossa osallistuneet muun muassa Tove Jansson, Eila Hiltunen ja Juhana Blomstedt. Vuoden nuori taiteilija 2015, Ville Andersson, oli mukana edellisessä näyttelyssä 2013.

– Uskon, että tämän vuoden kokonaisuus alkaa hahmottua, kun käymme läpi teoksia. Joudumme tekemään valintoja mutta meidän pitää myös antaa tilaa Taidehalliin valittaville taiteilijoille, jotta he pääsevät edukseen esille, Mäkilä arvioi.
Hakuaika näyttelyyn päättyy 12.4.2015. Näyttelyyn hyväksyttyjen taiteilijoiden nimet julkaistaan 29.5.2015 mennessä Suomen Taiteilijaseuran kotisivuilla osoitteessa www.artists.fi. Nuoret 2015 on esillä Taidehallissa Helsingissä 28.11.2015-3.1.2016.