”Taiteen arviointi ja kritiikki”-seminaari, Helsinki, 5.5. – 6.5.2011

Call for Papers
Esitelmätarjouksia otetaan vastaan

”Taiteen arviointi ja kritiikki”-seminaari, Helsinki, 5.5. – 6.5.2011

Suomen Estetiikan Seura järjestää kaksipäiväisen seminaarin aiheesta ”Taiteen arviointi ja kritiikki” Tieteiden talossa (Helsinki, Kirkkokatu 6) torstaina ja perjantaina, 5.-6. toukokuuta 2011.

Seminaariin haetaan niin ajankohtaisia puheenvuoroja kuin teoreettista pohdintaa taiteen arvioinnin ja kritiikin kysymyksistä. Esitelmäehdotukset taiteen kriitikon, kritiikin kohteen ja metakritiikin näkökulmista ovat tervetulleita.

Tarkasteltavia ongelmia voivat olla muun muassa seuraavat.

– Miten pienessä Suomessa taidemaailman sisäiset valta- ja kollegiaalisuussuhteet vaikuttavat taiteen arviointiin ja kritiikkiin?

– Mistä johtuu epätasapaino eri taidemuotojen kritiikkien suhteen? Esimerkiksi kuvataiteesta on perinteisesti kirjoitettu paljon, mutta arkkitehtuurista erittäin vähän.

––Mikä on taidekritiikin tehtävä ja mitkä ovat sen foorumit nyky-yhteiskunnassa? Onko taidekritiikki siirtymässä taidemaailman marginaaliin?

– Millä tavalla laatu taiteissa nykypäivänä määritellään, määrittyy, tunnistetaan, tunnustetaan ja mistä kriteereistä käsin?

Valtamediassa on nähtävissä kehitys, jossa taiteen arviointien ja kritiikkien määrää vähennetään ja samalla keskitytään yhä enemmän taiteilijoihin ilmiönä. Itse taiteesta puhutaan entistäkin vähemmän. Mistä tämä johtuu ja mikä on tämän kehityksen lopputulos?

Seminaarin järjestäjät kutsuvat kaikki näistä kysymyksistä kiinnostuneet tarjoamaan seminaariin esitelmää. Halukkaita esitelmänpitäjiä pyydetään lähettämään noin 200 sanan abstrakti 15.3.2011 mennessä Suomen Estetiikan Seuran sihteerille Petteri Kummalalle (petteri.kummala (at) helsinki.fi). Päätökset esitelmätarjouksien hyväksymisestä tehdään maaliskuun loppuun mennessä.