Puoluehaastattelut, osa 4/4: Taideosaaminen

Lähes kaikki haastatellut toivat oma-alotteisesti esille kokemuksensa siitä, että taiteen ja kulttuurin perustavaa merkitystä yhteiskunnalle ei tunnuta tarpeeksi ymmärrettävän. Jotkut korostivat, että näin on erityisesti kriittisen, epäkaupallisen ja kokeilevan taiteen suhteen. Varsinkin oikeistopuolueiden kohdalla tuli esiin, että haastateltu on joutunut puolustamaan taidetta oman puolueensa sisällä.

Tämä oli lähtökohtana, kun kysyimme tarkemmin sitä, miten parhaiten edistettäisiin taiteen ymmärtämistä. Tarkemmin ottaen kysymysrypäs koski yleisesti taidekasvatusta peruskouluissa, taiteen ammattilaisten kouluttamista ja taiteen ymmärryksen muuta laajentamista yhteiskunnassa. Kysyimme myös taidekritiikin tilannetta mediakentän murroksessa ja taiteen tutkimuksen asemaa kilpailullisemmaksi muuttuvassa yliopistolaitoksessa.

Haastateltujen taustalla näkyvät teokset ovat Amos Andersonin silloisista näyttelyistä ja kokoelmista.

Stefan Wallin: Esko Tirronen, Elokuu, 1968
Juha-Pekka Väisänen: Alvar Cawén, Aihe Bretagnesta, 1912; Eero Nelimarkka, Talvimaisema Nikkilästä, 1919
Sara Paavolainen: Hans Paul, lehtivalokuvia Thaimaasta, joulukuu 2004
Arto Lampila: Henry Ericsson, Urkujen ovien koristemaalaukset, 1926
Maija Perho: Aarne Nopsanen, Keskiviikkokerho, 1959
Outi Alanko-Kahiluoto: Antonio de Pereda, Kristuslapsi, Neitsyt ja Padovan Pyhä Antonius, 1668
Esa Erävalo: Maurice de Vlaminck, Siltamaisema
Kyuu Eturautti: Alfred William Finch, Puistokuva Fiesolesta, 1914
Silvia Modig: Tuomo Manninen, Kätilöitä, 1996; Alvar Cawén, Kehtolaulu, 1921
Anu Vehviläinen: Pekka Halonen, Tukinuittajat, 1925
Ritva “Kike” Elomaa: Magnus Enckell, Poikia rannalla, 1910
Marko Gylén: Albert Edelfelt, Professori Robert Kajanuksen muotokuva, 1905; Axel Gallén, Robert Kajanus johtamassa orkesteria, luonnos, 1893

Taustaa

Mustekala haastatteli tammikuussa 2015 yhdentoista eduskuntavaaleissa ehdolla olevan puolueen edustajia. Mukaan saatiin kaikki suurimmat puolueet.

• Haastattelussa kävivät vuorollaan: Stefan Wallin (RKP), Juha-Pekka Väisänen (SKP), Sara Paavolainen (SDP), Arto Lampila (Pir), Maija Perho (Kok), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr), Esa Erävalo (KD), Kyuu Eturautti (M11), Silvia Modig (Vas), Anu Vehviläinen (Kesk) ja Ritva “Kike” Elomaa (PS)

• Puolueiden edustajilta kysyttiin mm. henkilökohtaisesta suhteesta taiteeseen, puolueen taidepolitiikan periaatteista sekä näkemyksiä taiteen tehtävästä yhteiskunnassa, taiteen ja talouden suhteesta, taiteen rahoittamistavoista, monikulttuurisuudesta, taidekasvatuksesta, kritiikistä ja tutkimuksesta.

• Haastattelut kuvattiin Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Haastattelijana oli Marko Gylén ja videot kuvasi, leikkasi ja ohjasi Risto Viitanen.

Haastattelujen muut osat:
1: Taiteen suhde yhteiskuntaan
2: Taiteen suhde talouteen
3: Taiteen rahoittaminen