Theaster Gates toteuttaa vuoden 2017 IHME-teoksen

Chicagolainen Theaster Gates (s. 1973) toteuttaa vuoden 2017 IHME-teoksen kokoamansa The Black Monks of Mississippi-yhtyeen kanssa. Teoksen nimi on The Black Charismatic, ja se koostuu neljästä osasta: kokeellisen jazzyhtyeen konsertista, debyyttilevystä, ryhmää käsittelevän dokumenttielokuvan maailmanensi-illasta sekä julkisessa tilassa esitettävästä videoteoksesta. Gatesin tuotantoa nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Vasemmalta Theaster Gates, Ben Lamar Gay ja
Michael Avery The Black Monks of Mississippi-
ryhmästä Kansallismuseossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Lehdistötilaisuus Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevassa Andreaskyrkanissa alkaa lyhyeellä, Gatesin ohjaamalla The Black Monks of Mississippin esiintymisellä. Tunnelma pienessä kirkossa on intiimi ja kotoisa, ja esiintyminen tasapainottelee miellyttävästi konsertin ja performanssin välillä. Ensin kaksi- ja sitten nelikätiseen, seesteiseen ja samalla voimakkaaseen pianonsoittoon yhtyvät perkussiot, modulaattorisyntetisaattorit ja trumpetti luovat hartaan ja vangitsevan äänitilan. Musiikin vaiettua Gates huomauttaa, että The Black Charismatic ei ole mitenkään ongelmaton termi, vaan ainoastaan valkoisten käyttämänä käsitteenä siihen sisältyy viesti, että et ole rationaalinen vaan karismaattinen; et looginen vaan karismaattinen; voit mennä lavalle ja tehdä mitä vain ja se on “ok”, koska mustana olet karismaattinen ja oletettavasti tiedät mitä teet. Samalla se kuitenkin viittaa Gatesin tuotannon ydinteemaan, mustien historiaan ja nykytilanteeseen sekä tapoihin, joilla mustat ovat vaikuttaneet kulttuuriin.

Gatesin tuotanto ulottuu musiikista kaupunkisuunnitteluun ja keramiikkaan. Hänen teoksiaan on ollut esillä monissa kansainvälisissä nykytaidetapahtumissa ja hän on voittanut arvostetun Artes Mundi-taidepalkinnon. Gates on myös perustanut yleishyödyllisen Rebuild Foundation -säätiön, joka entisöi ja ylläpitää kulttuuritiloja etenkin Chicagon köyhillä alueilla. Hän toimii professorina Chicagon yliopiston visuaalisten taiteiden laitoksella.

Gates luennoi Taideyliopiston Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssä torstaina 27.10. kello 18. Luennon aiheina ovat taiteilijuus, musiikki nykytaiteen tekemisen käytäntönä ja taide julkisessa tilassa. Myös The Black Monks of Mississippin jäsenet osallistuvat keskusteluun. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisätietoja:
http://www.ihmefestival.fi/
http://theastergates.com