Todella Resilientit Ihmiset ry:n Ylimääräinen Kokous

Etu-Töölö, Temppeliaukion kirkko, arkipäivä klo 16.57. On aurinkoista, ilman lämpötila on -11°C mutta navakan tuulen (9 m/s, puuskissa jopa 13 m/s) vaikutus lisää pakkasen tuntua. Kirkon eteisessä juuri sisään astunut Todella Resilientit Ihmiset ry:n vastavalittu Hallituksen Puheenjohtaja, keskimittainen 68-vuotias hiukseton mies, kopistelee kenkänsä lumesta ja hiekoitussepelistä ja toivoo, että olisi lähtenyt kotoaan aiemmin, sillä nyt hän on hiessä ja hengästynyt eikä aikaa ole valmistautumiseen, vaikka hän onkin varma, että kaikki sujuu hyvin, sillä aiempi kokemus eri yhdistysten kokouksista auttaa, kokoukset ovat usein melko samankaltaisia. Kirkkosali, josta kuuluu iloista puheensorinaa, on täynnä ihmisiä, mutta emme nyt ryhdy laskemaan läsnäolijoita, sillä kokouksen on määrä alkaa aivan tuota pikaa, kello on jo 16.59.

Edelleen hikoileva ja siksi hieman hermostunut Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja katsoo kelloaan, vetää keuhkoihinsa kirkkoilmaa ja lausuu itselleen jotain rauhoittaakseen mielensä. Mitä hän sanoo, emme tiedä koska emme osaa huuliltalukua, mutta yhtä kaikki se toimii, sillä Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja onnistuu keräämään itsensä. Hän kävelee sitten tarjoilupöydän ohitse betonista keskikäytävää pitkin saarnastuolin luo ja asettuu sen taa, ottaa kokouspaperinsa salkustaan ja asettelee ne paikoilleen eteensä, nostaa katseensa salissa istuviin ihmisiin ja rykäisee kuuluvasti.

Puheensorina hiljenee, ja Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja sanoo, Hyvää iltaa kaikille ja tervetuloa Todella Resilientit Ihmiset ry:n Ylimääräiseen Kokoukseen, Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtajana avaan kokouksen, hän sanoo ja käyttää Kokousprotokollan suomaa kokousteknistä valtaa ja Vallan Tunnusmerkkiä, salkustaan kaivamaansa puista nuijaa, jonka ääni, nopea ja napakka kop, kaikuu kirkkaana jokaiseen penkkiin, sillä tilassa on oivallinen akustiikka, itse asiassa niin oivallinen, että sitä, siis kirkkosalia, käytetään usein konserttien pitämiseen, minkälaisten konserttien, sitä emme tässä ennätä tarkistaa, sillä nuijan äänen kaiku on hiljentynyt kuten Läsnäolijatkin, ja sen vuoksi Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja katsoo papereihinsa, etenee asiassaan ja sanoo, Todetaan kokous Yhdistyksen Sääntöjen edellyttämällä tavalla lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, todettu, kop, ja hän jatkaa, Valitaan Kokoukselle Puheenjohtaja ja Sihteeri, onko ehdotuksia, Herra puheenjohtaja, Henna Är, pitkäselkäinen ja harteikas nelikymmenvuotias nainen joka kasvattaa lyhyitä hiuksiaan pidemmiksi ja on juuri nyt sen vuoksi hankalassa tilanteessa kampausten suhteen, viittaa ja sanoo, Ehdotan Kokouksen Puheenjohtajaksi Yhdistyksen Hallituksen Puheenjohtajaa, Kiitos luottamuksesta, Puheenjohtaja sanoo, Kannatetaanko, Kannatetaan, vastaavat Läsnäolijat, minkä jälkeen Kokouksen Puheenjohtajaksi valittu Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja sinetöi valinnan ja sanoo, Valitaan Yhdistyksen Hallituksen Puheenjohtaja Kokouksen Puheenjohtajaksi, valittu, kop.

Kokouksen Puheenjohtajaksi valittu Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtaja jatkaa Kokoukselle rakenteen luovan Kokousprotokollan mukaan ja sanoo, Valitaan kokoukselle Sihteeri, onko ehdotuksia. Stacy Gee, lyhyt mutta pystyvä tummapiirteinen nainen, jolla on aateliset leukaperät, nostaa katseensa ja sanoo, Herra Puheenjohtaja, ehdotan Sihteeriksi Henna Ärrää, mihin Puheenjohtaja reagoi kysyen, Kannatetaanko, ja Läsnäolijat vastaavat, Kannatetaan, jolloin Puheenjohtaja sanoo, Valitaan Henna Är Sihteeriksi, valittu, kop. Henna Är nousee paikaltaan, astelee saarnastuolin viereen, ottaa Puheenjohtajan ojentaman valkean paperin, kynä hänellä on jo ennestään, ja istuu saarnastuolin viereen lattialle valmiina toimimaan luottamustoimensa edellyttämällä tavalla.

Kokouksen sujuvan kulun myötä lisää rohkeutta saanut Puheenjohtaja etenee sovitun kaavan mukaisesti jo hieman innostuen ja kysyy, Valitaan kaksi Pöytäkirjan Tarkastajaa ja Ääntenlaskijaa, onko ehdotuksia, Herra Puheenjohtaja, sanoo Henna Är, Ehdotan Pöytäkirjan Tarkastajiksi ja Ääntenlaskijoiksi Stacy Geetä ja Riina Teetä, Kannatetaanko, kysyy Puheenjohtaja, Kannatetaan, vastaavat Läsnäolijat, ja Puheenjohtaja hyväksyy ehdotuksen todeten, Valitaan Stacy Gee ja Riina Tee Pöytäkirjan Tarkastajiksi ja Ääntenlaskijoiksi, valittu, kop.

Vilkaistessaan kirkkosalin laidalle pystytettyä tarjoilupöytää ja siksi muistaessaan Kokouksen järjestämisen edellytykset, ei liian aikaisin eikä liian myöhään vaan juuri sopivassa vaiheessa eli nyt, Puheenjohtaja sanoo, Tässä vaiheessa muistuttaisin kaikille pakollisesta alkoholitarjoilusta (sen kustantaa Yhdistys), joka on edellytys osanottajamäärältään näinkin mittavan kokoontumisen pitämiselle tänä poikkeuksellisena aikana, ja huomaanpa, että useimmat teistä ovatkin jo noudattaneet tätä säädöstä. Herra Puheenjohtaja, kysyy Riina Tee, Onko alkoholin nauttiminen kokouksessa pakollista, minä en yleensä, mihin Puheenjohtaja kiirehtii vastaamaan, Kyllä se on, kehottaisin kaikkia noudattamaan tätä säädöstä, Herra puheenjohtaja, kysytään edelleen, Koskeeko tämä kaikkia, siis aivan kaikkia, Kyllä, aivan kaikkia, Puheenjohtaja täsmentää, antaa katseensa kiertää salissa ja sanoo sitten, Henna Är, noutaisitko itsellesikin jonkin juoman, en näe kädessäsi lasia enkä pulloa. Henna Är, joka on toiminut Kokouksen Sihteerinä mallikelpoisesti ja kokien mielihyvää, hämmentyy ja kysyy, Herra puheenjohtaja, onko Cinzanoa, Kyllä on, muiden vermuttimerkkien joukossa, Kiitos, minä noudan sitä heti. Puheenjohtaja nyökkää hyväksyvästi ja jatkaa, Onko kaikilla muilla kädessään lasi tai pullo, Kyllä on, Hik, Hyvä, jatketaan eteenpäin Kohtaan Neljä, Puheenjohtaja sanoo, Kohta Neljä, Esityslistan hyväksyminen, hyväksyttäneen, hyväksytty, kop.

Seuraava kohta Kohta Viisi, Ilmoitusasiat, onko Ilmoitusasioita, Puheenjohtaja sanoo ja antaa katseensa kiertää Läsnäolijoissa. Hän huomaa Stacy Geen katsovan häntä silmiin, minkä Puheenjohtaja tulkitsee puheenvuoron pyytämiseksi, jolloin hän nyökkää, ja Stacy Gee sanoo, Herra puheenjohtaja, Stacy Gee, ole hyvä, Herra puheenjohtaja, minulla on yksi Ilmoitusasia, ilmoittaisin saamastani sähköpostista, sen lähettänyt Oikeassa Olijat ry:n Toiminnanjohtaja kirjoitti, että Oikeassa Olijat ry sittenkin peräytyy ehdottamastamme yhteistyöaikeesta, Vai niin, antoiko Oikeassa Olijat ry:n Toiminnanjohtaja mitään syytä yhteistyöhankkeesta peräytymiselle, Ei antanut, herra Puheenjohtaja, Selvä, ikävä juttu, mutta me kestämme sen kyllä, me jos ketkä sen kestämme, Niin, herra puheenjohtaja, me jos ketkä kestämme sen, Onko muita Ilmoitusasioita, Puheenjohtaja kysyy, mutta muita Ilmoitusasioita ei ole, joten hän sanoo, Siirrytään eteenpäin Kohtaan Kuusi, Hik, kop.

Ennen siirtymistä varsinaiseen asiaan eli Kohtaan Kuusi, Puheenjohtaja havaitsee kokousteknisen epäkohdan ja sanoo, Ennen varsinaiseen asiaan siirtymistä, siis Kohtaa Kuusi, huomauttaisin uudelleen Riina Teetä tyhjästä lasista, Niin, sanoo Riina Tee, Herra Puheenjohtaja, se tyhjeni, mutta täytän sen uudelleen, hetki, Hyvä, sanoo Puheenjohtaja, ja Riina Tee jatkaa kysyen, Voinko valmistaa itselleni Manhattanin, ja Puheenjohtaja sanoo, Tietenkin, jos makeaa vermuttia on vielä jäljellä, pitäisi olla, angostuuraa ja viskiä ainakin on, näen tänne asti. Tarjoilupöydän luo kävellyt Riina Tee myötäilee, Kaikkia ainesosia on kyllä, Riina Tee sanoo ja on oikeassa, sillä kaikkia Manhattanin ainesosia, siis viskiä, makeaa punaista vermuttia ja angostuuraa on, samoin jääpaloja, joita juoman valmistuksessa niin ikään tarvitaan, kuten myös maraschinokirsikoita ja appelsiininkuorisuikaleita, niitä käytetään cocktaillasiin valmistetun juoman koristamiseen. Puheenjohtaja tietää tämän ja paikaltaan näkee, että kaikkea on saatavilla, joten hän sanoo, Selvä, hyvä, ja jatkaa hieman kuuluvammin, Riina Tee, Niin, herra Puheenjohtaja, Omakin lasini on tyhjä, uskaltaisinko pyytää valmistamaan minulle Hollantilaisen Negronin, siis Negronin, jossa gini on korvattu geneverillä, jos tiedät kuinka se valmistetaan, Tiedän kyllä, herra Puheenjohtaja, gini korvataan geneverillä, muuten ainekset ovat samat, Erinomaista, kiitos, aineksethan ovat muuten samat mutta gini korvataan geneverillä, siksi nimi on Hollantilainen Negroni, Niin, gini korvataan geneverillä, Hyvä, siirrytään eteenpäin varsinaiseen asiaan eli Kohtaan Kuusi.

Ja nyt, Puheenjohtaja sanoo tuntien kihelmöintiä pohkeissaan, Varsinainen asia, siis Kohta Kuusi, Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtajan Muotokuvan Tilaaminen Vuoden Nuorelta Taiteilijalta, avaan keskustelun, Hyvä idea, kannatetaan, kommentoi eräs Läsnäolija ja saa tuekseen nyökkäilyä ja hyminää, minkä Puheenjohtaja panee ilolla merkille. Herra Puheenjohtaja, sanoo Henna Är, jolloin Puheenjohtaja sanoo, Henna Är, ole hyvä, ja Henna Är jatkaa, Herra Puheenjohtaja, olen hieman ennakoinut asiaa ja ollut jo yhteydessä Vuoden Nuoreen Taiteilijaan. Erinomaista, Puheenjohtaja ilahtuu, Erinomaista aktiivisuutta. Toisin kuin Puheenjohtaja, Henna Är ei hymyile, nyt hän kertoo, miksi, Herra Puheenjohtaja, Vuoden Nuori Taiteilija ilmoitti, ettei millään ennätä maalata muotokuvaa Todella Resilientit Ihmiset ry:n Hallituksen Puheenjohtajasta,  siis Teistä, herra Puheenjohtaja, ei vaatimassamme aikataulussa, sillä hänellä on muita kiireitä, luultavasti muita maalauksia valmistettavana, Niin, hän lienee kiireinen, hänellä on varmasti lukuisia muita maalauksia valmistettavana juuri nyt, Vuoden Nuorilla Taiteilijoilla on Nuoren Taiteilijan Vuosinaan aina kova kiire, Puheenjohtaja sanoo ja kuulostaa selkeästi pettyneeltä, mitä hän onkin. Henna Är, joka on mieltynyt Puheenjohtajaan, muttei vielä täysin tiedosta asiaa, sen on huomannut hänen aviomiehensä, joka aikoo ottaa asian puheeksi illalla, sanoo, Herra Puheenjohtaja, yritän vielä suostutella hänet ottamaan toimeksiantomme vastaan, olen varma, että onnistun, Hyvä, ole häneen yhteydessä, asia varmasti ratkeaa parhain päin, sen on ratkettava, Kyllä, herra Puheenjohtaja, Henna Är sanoo, Näin toimitaan, Puheenjohtaja sanoo, rapistaa paperiaan ja lausuu hieman ärtyneen oloisena, Kohta Kuusi jää tältä erää auki, on kiiruhdettava eteenpäin, kop kop.

Tuntiessaan kehonsa fyysisyyden Puheenjohtaja sanoo, Ennen siirtymistä kohtaan seitsemän, Muut Esille Tulevat Asiat, pidämme kymmenen minuutin mittaisen Yhdistetyn Vessa- ja Tupakkatauon, ja ennen Yhdistettyä Vessa- ja Tupakkataukoa muistuttaisin läsnäolijoita tarjoilun hyödyntämisestä, se on siis edellytys osallistujamäärältään näinkin mittavan kokoontumisen pitämiselle, Puheenjohtaja muistuttaa. Läsnäolijat, eivät kaikki mutta useat, poistuvat asioilleen.

Kymmenen minuutin jälkeen Puheenjohtaja astelee paikalleen saarnastuoliin kirkkosalin etuosaan ja kysyy, Ovatko kaikki palanneet Yhdistetyltä Vessa- ja Tupakkatauolta, Ovat kyllä, Täällä ollaan, Paikalla, Hik, vastaavat Läsnäolijat, ja Puheenjohtaja sanoo, Hyvä, jatketaan kokousta siirtymällä Kohtaan Seitsemän, Muut Esille Tulevat Asiat, onko Muita Esille Tulevia Asioita. Stacy Gee vastaa, Herra Puheenjohtaja, ottaisin esille kesäkuussa järjestettävät Yhdistyksemme Kaksikymmenvuotisjuhlallisuudet, Niin, Stacy Gee, onko sinulla Kaksikymmenvuotisjuhlakomitean Juhlavastaavana tässä vaiheessa enempää kerrottavaa, On, Hyvä, ole hyvä, Herra puheenjohtaja ja hyvät Läsnäolijat, Kaksikymmenvuotisjuhlakomitea on kilpailuttanut erilaisia juhlapaikka-, tarjoilu- ja esiintyjävaihtoehtoja, Hyvä, oletteko jo tehneet päätöksiä, Olemme kyllä, herra Puheenjohtaja, Hyvä, ole hyvä, Kiitos, herra Puheenjohtaja, juhlatilaksi on varmistetunut Hotelli Tornin Ateljee Bar, Hyvä, tila on kelvollinen, olen vieraillut siellä usein, Tarjoilut tilaamme ravintola Olosta, he ovat suunnitelleet meille oman ruokalistan, jossa käytetään kauden villivihanneksia ja -yrttejä sekä kotimaista järvikalaa, Hyvä, entä jälkiruoka, Jälkiruoka valmistetaan luomukuusenkerkistä ja artesaanihunajasta, Onko tietoa, mistä kukista mehiläiset ovat keränneet meden, Ei tässä vaiheessa, asia ratkeaa myöhemmin, Selvä, hyvä, entä ohjelma, Illan ohjelmassa on musiikkiesiintyjiä, joista varmistuneita ovat Cheek, Leonard Cohen, King Tubby ja Giuseppe Verdi, Verdikö, Puheenjohtaja ilahtuu, Oivallista, hän on hyvä ystäväni, erittäin hyvä ystäväni, hän johtaa itse oman Sielunmessunsa tässä samassa tilassa ensi kuussa, aion olla paikalla, hän on hyvä ystäväni, erittäin hyvä, Lisäksi olemme tiedustelleet Kingston Wallin alkuperäisen kokoonpanon halukkuutta esiintyä, Erinomaista, erinomaista, Puheenjohtaja myhäilee, ja samoin myhäilevät Läsnäolijat ja luovat katseita sivuilleen etsiäkseen tovereita, joiden kanssa yhtyä iloon, kyseessä on aivan luonnollinen toiminta, me ihmiset olemme sellaisia. Säestän myös itseäni kitarallani ja laulan omia kappaleitani, Stacy Gee sanoo kainosti hymyillen, Kannatetaan, hihkaisee kuuluvaan ääneen työssään, työn oheisissa toimissaan ja vapaa-ajallaan yleensä hillitysti käyttäytyvä Henna Är, mutta antakaamme hänelle anteeksi, sillä tilanne on kihelmöivä. Henna Är jatkaa, Stacy Gee on erinomainen laulaja, olen katsonut hänen videoitaan Instagramista, hän laulaa hyvin. Muut Läsnäolijat huutavat rytmikkäästi samalla jaloilla lattiaan tömistäen, Kan-na-te-taan, kan-na-te-taan, kan-na-te-taan, mitä jatkuu useita minuutteja, kunnes Puheenjohtaja havahtuu, käyttää Kokousprotokollan hänelle suomaa Vallan Tunnusmerkkiä kop kop kop ja ilmoittaa, Kokoukseen varattu aikamme alkaa olla lopuillaan, joten kiirehtikäämme, näen jo Toksisen Positiivisuuden Seura ry:n jäseniä odottamassa eteisessä, heillä on kokous tässä samassa tilassa heti perään, Puheenjohtaja tietää kertoa. Sitä ennen hän jatkaa Todella Resilientit Ihmiset ry:n Ylimääräisen Kokouksen loppuun Protokollan mukaan ja sanoo, Kokouksen päätteeksi laulamme vielä Resilienttien Ihmisten Laulun, olkaa hyvät, nouskaa seisomaan ja ottakaa vierustovereita kädestä kiinni, valmiina, yksi, kaksi, kolme, neljä. Läsnäolijat laulavat Resilienttien Ihmisten Laulun, jonka päätyttyä Puheenjohtaja ja Läsnäolijat huutavat, Me kestämme, me kestämme, me kestämme ja tömistävät jalkojaan lattiaan, eikä kirkkosali ole koskaan kuullut mitään yhtä antaumuksellista, mikä ei millään muotoa yllätä, sillä Todella Resilientit Ihmiset ovat vahvimmillaan toimiessaan yhdessä, voisi jopa sanoa, että he saavat voimaa toisistaan. Huutojen vaiettua Puheenjohtaja päättää Kokouksen sanoen, Päätän Kokouksen, päätetään, Hik, päätetty, kop, ja Todella Resilientit Ihmiset ry:n ylimääräinen kokous on ohi ja Puheenjohtaja ja Läsnäolijat poistuvat hitaana virtana kirkkosalista, kuka minnekin.

Vuoden Nuori Taiteilija: Muotokuva

Teksti: Tuomas Tiainen
Kuva: Vuoden Nuori Taiteilija