Tommi Uschanov filosofiklubilla 14.9.2011

Klubin syyskauden avaus ke 14.9. klo 17.00: Tommi Uschanov: MITÄ YHTEISKUNNASTA ON HYVÄ TIETÄÄ?

Klubin avajaisillassa poliittinen filosofi, tutkija ja kirjailija Tommi Uschanov alustaa. Mitä yhteiskunnasta on hyvä tietää?
Uschanovin (s.1975) osuvia kirjoituksia on julkaistu mm Nuori Voima sekä niin & näin -lehdissä. Vuonna 2006 ilmestyneeseen kokoomateokseen Kirjoituksia Väinö Linnasta (Teos) Uschanov kirjoitti kohteestaan esseen Toisen tasavallan moralisti. Toistaiseksi hän on julkaissut kaksi omaa kirjaa. Mikä vasemmistoa vaivaa -teos ilmestyi vuonna 2008 (Teos) ja Suuri kaalihuijaus – merkintöjä yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä -teos viime vuonna (Teos). Uschanovin opillisesta taustasta ja kiinnostuksesta kertonee jotain sekin, että hän suomensi tunnetun situationistin Guy Debordin (1931-94) teoksen Spektaakkelin yhteiskunta (Summa, 2005). Parhaillaan Uschanov valmistelee seuraavaa kirjaansa joka tulee käsittelemään fennomaniaa ja kysymystä siitä, mikä Suomi on.

Vasemmiston vaivoja ansiokkaasti ruotineessa kirjassaan Uschanov toteaa mm: ..tiedollisesti vahingollisen poliittisen toiminnan hallitseva malli ei olekaan nykyään enää salaaminen vaan sotkeminen, obskurantismi. ..Tästä seuraa myös suoraan, että yhteiskuntakritiikki ei enää voi olla pelkästään orwellilainen, valtaapitävien piiloon painaman hirvittävän salaisuuden näyttävästi paljastava sankari..

Viime vuonna ilmestyneen Suuri kaalihuijaus -teoksen taiusta-aineistona on Turun yliopistossa 2008-2010 tehty selvitys suomalaisten politiikkatietämyksestä. Arvatenkin tietämyksen aste osoittautui kohtalaisen hataraksi. Uschanov kuitenkin lohduttaa: emme ole yksin. Esimerkkitapausten kautta Uschanov valottaa yhteiskunnallisen tietämyksen onnetonta tasoa muuallakin maailmassa. Kirjan otsikossa mainittu kaalihuijaus-tapaus on tästä häikäisevä esimerkki amerikanmaalta. Uschanov esitttää myös piikikkäitä huomioita gnostilaisuudesta, jotka mahdollisesti kaipaavat hieman lisävalaistusta. Tommi Uschanobin alustus liittyy Kaalihuijaus-teoksen teemoihin.
t. Juha O
Klubi: http://blogspot.com
Albertinkatu 27 A6, 3.krs. Ovessa ja alaoven kellossa lukee Bene