Valokuvakeskus Nykyaika ry. 30 vuotta

Valokuvakeskus Nykyaika ry täyttää kuluvana vuonna 30 vuotta ja juhlii taivaltaan työtä tekemällä. Suurin panostus on TR1 Taidehallissa 8.11.-9.12.2012 nähtävä laaja juhlanäyttely Nykyajan raunioilla.

Kollektiivisuus on yksi näyttelyn avainsanoista ja näyttelyn kuratointikin on tehty kollektiivisesti Harri Laakson, Anni Venäläisen ja Anna Jensenin toimesta. Näyttelyyn valittiin seuraavat taiteilijat yli 200 projektiehdotuksen joukosta:

Henni Alftan, Laurene Bois-Mariage, Aukusti Heinonen, Helinä Hukkataival, Jan Ijäs, Rita Jokiranta, Riitta Järvelä, Ari Kakkinen, Pilvi Keto, Sirpa Kinnunen , Lasse Lecklin, Jaana Maijala, Maarit Mustonen, KirsiMarja Metsähuone, Petri Nuutinen, Anna Nykyri , Elena Näsänen, Jukka Paavola, Paavo Paunu & Harri Laakso, Marja Pirilä & Petri Nuutinen, Minna Pöllänen, Tuomo Rainio, Tiina Riutta, Nanna Saarhelo & Niina Hartikainen, Oula Salokannel, Jenni E. Sormunen, Anu Suhonen, Elina Tuhkanen & Alma Heikkilä, Titta Valla ja Suomi kuvaa -kollektiivi.

Nykyajan raunioilla -näyttelyssä erityisen tarkastelun kohteena on valokuvan moninaisuus tässä hetkessä sekä teokselliset, välineelliset ja tekijyyteen liittyvät rajat. Yksilöllisen tekijän ja teoksen sekä yhteisön rajat hämärtyvät ja häilyvät. Esillä on mm. monimuotoisia installaatioita, joissa valokuvia lähestytään materiaalin kautta. Mukana on perinteistä dokumentaarista valokuvaa, mutta myös teoksia, joissa on käytetty internetistä löydettyä kuvamateriaalia tai printtimediaa teoksen lähtökohtana. Monet teoksista ovat uusia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä. Kuraattorit toivovat katsojan kokevan näyttelyn kokonaisuudessaan installaationa pikemminkin kuin yksittäisten taiteilijoiden esittelynä.

Kuraattoreita ja osaa taiteilijoista voi haastatella näyttelyn rakennuksen yhteydessä 1. – 7.11., yhteydenotot toiminnanjohtaja Irma Puttosen kautta, puh. 040 756 9796.

Toimintaa 30 vuoden ajan

Galleria Nykyaika avattiin Tampereella 4.12.1982. Näyttelyt olivat aluksi poikkitaiteellisia ja toiminnassa mukana olivat valokuvaajien lisäksi kuvataiteilijoita, taidegraafikoita ja tekstiilitaiteilijoita. Ajan saatossa toiminta keskittyi valokuvanäyttelyihin ja alueellisen valokuvakeskuksen statuksen Nykyaika sai 1989.
Galleriatoimintaa on ylläpidetty niin Suvantokadulla, Kauppakadulla, Pellavatehtaankadulla kuin Kehräsaaressakin. Vuodesta 2005 lähtien Valokuvakeskus Nykyaika on sijainnut TR1 Taidehallissa järjestäen siellä vuosittain useita valokuvataidenäyttelyitä ja -tapahtumia. Jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina, uusista jäsenistä moni on kuvataiteilijoita, jotka hyödyntävät valokuvallista ilmaisua ja -tekniikkaa taiteessaan.

Nykyaika sai kansainvälistäkin arvostusta onnistuessaan yhteistyökumppaniensa kanssa saamaan Backlight-triennaalilleen rahoitusta EU:n kulttuuriohjelmista vuosina 1999, 2002, 2005 ja 2008 luoden yhden maamme ja Euroopan elinvoimaisimmista valokuvataidetapahtumista. Kaikkiaan vuosien 1987-2011 yhdeksässä valokuvatriennaalissa on esitelty noin 285 taiteilijaa yli 30 maasta ympäri maailmaa.

Nykyajan raunioilla 8.11. – 9.12.2012
TR1 Taidehalli, Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere

Näyttelyn järjestäjä: Valokuvakeskus Nykyaika ry, www.valokuvakeskusnykyaika.fi