Ari Pelkonen on Vuoden nuori taiteilija 2012

Ari Pelkonen – Vuoden nuori taiteilija 2012

Tampereen taidemuseossa 18.2.-22.4.2012

Vuoden 2012 nuoren taiteilijan Ari Pelkosen (s.1978 Porissa) palkintonäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 18.2.2012. Pelkonen on Tampereen taidemuseon 28. Vuoden nuori taiteilija ja kolmas taidegraafikko valittujen joukossa. Häntä on luonnehdittu Suomen tyylikkäintä taidetta tekeväksi taidegraafikoksi. Pelkonen toteuttaa grafiikantyönsä poikkeuksellisen suureen kokoon. Hän yhdistää niissä satoja vuosia käytetyn puupiirrostekniikan ja akryylimaalauksen. Tekniikoiden yhdistämisen Pelkonen aloitti jo 2004, ja hän on kehittänyt siitä ainutlaatuisen tunnistettavan tyylinsä. Jokainen Pelkosen teos on yksilöllinen, työt eivät ole grafiikalle tyypilliseen tapaan sarjallisia.

Pelkonen aloittaa työnsä maalaamalla ohuella akryylivärillä kankaalle pohjavärin tai vapaita abstrakteja muotoja. Maalaamista seuraa fyysisesti raskas vaihe, jolloin hän lattialla istuen kaivertaa hitaasti ja harkiten aiheensa suurikokoiselle puulaatalle tai laatoille. Sitten Pelkonen vedostaa työn ohuelle japaninpaperille, jonka hän kiinnittää maalatun kangaspohjan päälle. Kaksi erilaista tekniikkaa täydentävät toisiaan niin hyvin, että niiden rajoja on monesti mahdoton erottaa.

Ari Pelkonen ilmaisee taiteessaan kokemuksiaan ja tuntemuksiaan sukupolvensa näkökulmasta. Hänen teoksensa ovat kerroksellisia ja monitulkintaisia. Ne ovat eräänlaisia omakuvia, joissa nousevat esiin erilaiset vaikeasti määriteltävät inhimilliset kokemukset ja tunteet sekä arvoitukselliset kertomukset arkisesta elämästä. Yhtä lailla Pelkosen taiteessa liikutaan luonnontunnelmissa ja kuvitteellisissa maisemissa. Pelkosen teoksia voi myös katsoa vain esteettisinä ja hienostuneina väri- ja muototutkielmina.

Vuoden nuori taiteilija 2012 -näyttely käsittää Ari Pelkosen teoksia varhaisista 2006 valmistuneista maisema-aiheista tänä vuonna työstettyihin teoksiin. Pelkonen on lisäksi toteuttanut näyttelytilasta toiseen jatkuvan teoskokonaisuuden suoraan Tampereen taidemuseon seinille. Siveltimenjälkiä muistuttava tilateos johdattaa katsojaa näyttelytilasta toiseen. Ari Pelkosen näyttelyn on kuratoinut ma. amanuenssi Virpi Nikkari. Sen yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu näyttelykirja sekä 50 kappaleen erikoispainos, jossa kuhunkin kirjaan sisältyy Ari Pelkosen grafiikanvedos. Näyttelyluettelon kirjoittajina ovat kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja, kirjailija Leena Krohn ja museonjohtaja Taina Myllyharju.

Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma sai alkunsa Tampereen nuorkauppakamarin aloitteesta 1984. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita kuvataiteilijoita ja kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen. Ensimmäinen Vuoden nuori taiteilija -näyttely järjestettiin Tampereen taidemuseossa 1985.

http://www.tampere.fi/taidemuseo