VUODEN NUORI TAITEILIJA 2012 ARI PELKONEN

Ari Pelkonen, Tricky Tricky


Vuoden nuori taiteilija 2012 on Porissa 1978 syntynyt kuvataiteilija ja graafikko Ari Pelkonen. Pelkonen on järjestyksessä 28. Vuoden nuori taiteilija.

Suomen tyylikkäintä taidetta vanhalla puupiirrostekniikalla tekevä taidegraafikko on löytänyt oman tapansa tehdä yhdistämällä maalauksen ja puupiirroksen. Katsoja ei aina tiedä missä maalaus alkaa ja puupiirros päättyy kun maalausjäljet kuultavat ohuen japaninpaperin läpi. Taiteilijaa kiehtovat erilaiset kertomukset ja erityisesti japanilainen kulttuuri on vaikuttanut sekä tekemisen tapaan että kuva-aiheisiin.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta 1984. Taiteilijavalinta- ja näyttelyprosessin tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita kuvataiteilijoita sekä kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin. Tapahtuman toimeenpanijoina ovat Tampereen kaupunki ja Tampereen taidemuseo. Vuoden 2012 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat puheenjohtaja Taina Myllyharjun lisäksi taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén, johtajat Berndt Arell ja Tapani Pennanen sekä kuvataiteilijat Osmo Rauhala, Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi.

Vuoden nuori taiteilija -palkittu saa 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa ajalla 18.2.-22.4.2012 sekä Tampereen taidemuseon tuottaman näyttelyjulkaisun. Julkaisun asiantuntija-artikkelin kirjoittaa Veikko Halmetoja.