Avantgarden katse kirja ilmestynyt

Irmeli Hautamäki: Avantgarden katse: kirjoituksia taiteesta, filosofiasta ja avantgardesta (153 sivua, 2010)

Avantgarden katse: kirjoituksia taiteesta, filosofiasta ja avantgardesta on Mustekala.infon perustajan ja päätoimittajan, dosentti Irmeli Hautamäen juhlakirja, joka julkaistiin hänen täyttäessään 60 vuotta maaliskuussa 2010. FT Veli-Matti Saarinen on asiantuntevasti valikoinut artikkelikokoelmaksi Hautamäen tärkeimpiä avantgarde-taiteen filosofiaa, taideteoriaa ja nykytaiteen, kirjallisuuden ja teatterin kritiikkiä käsitteleviä kirjoituksia vuodesta 1995 nykypäivään. Kirjan yksitoista tekstiä tutkivat ja ottavat kantaa viime vuosien taidefilosofian ja estetiikan tärkeimpiin kysymyksiin ja filosofeihin: modernin ja postmodernin teoriaan, maun ja sukupuolen teemoihin, Marcel Duchampin taidekäsitykseen ja muun muassa Walter Benjaminin, Jean-François Lyotardin ja Jacques Lacanin ajatteluun.

Osa teksteistä sisältyy nyt jo loppuunmyytyihin teoksiin – juhlakirja tarjoaa siis erinomaisen tilaisuuden tutustua kirjoittajan väitöskirjaan (1995) ja sen pohjalta ilmestyneeseen teokseen Marcel Duchamp: identiteetti ja teos tuotteina (Gaudeamus, 1997) sekä ensimmäiseen suomalaiseen avantgarde-taiteen historiaan Avantgarden alkuperä: modernin estetiikka Baudelairesta Warholiin (Gaudeamus, 2003). ”Yli-ihminen ja nykytaide” -teksti esittelee kiinnostavan katsauksen Friedrich Nietzschen taidekäsitykseen. Kyseessä on Irmeli Hautamäen ja yhteiskuntafilosofi Jussi Vähämäen Kiasman Nykytaiteen arvoja etsimässä -keskustelusarjan pohjalta muokattu vuoropuhelu (Nykytaiteen arvoja etsimässä, toim. Hautamäki, 1999).

Juhlakirjassa julkaistavista kritiikeistä moni on ilmestynyt Mustekalassa. Ne tarkastelevat Pauliina Hulkon kokeellista teatteriesitystä Riitta, nainen talossa (2008), Tennispalatsin taidemuseon näyttelyä 70-luku oudon lähellä (2008), Monika Fagerholmin romaania Säihkenäyttämö (2009) ja Amos Andersonin taidemuseon näyttelyä Modernin kahdet kasvot (2009).

Avantgarden katse -kokoelma sisältää kattavan luettelon Irmeli Hautamäen julkaisemista teoksista ja hänen 2000-luvun tuotannostaan. Kirjassa on kuvaliite.

Saat kirjan liittymällä Kulttuuriyhdistys Mustekala ry:n jäseneksi ja maksamalla 25 € (sisältää postitus- ja käsittelykulut) tilille Nordea 120035-158308. Tarjous koskee uusia jäseniä. Ilmoitathan samalla jäsenyydestäsi yhdistyksen sihteerille Silvia Hosseinille (silvia.hosseini(at)espoo.opit.fi).