AVEK-palkinto Annette Arlanderille

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon on saanut taiteilija Annette Arlander. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin 4.9. AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin yhdennettätoista kertaa.

Annette Arlanderin (s. 1956) vaikutus taiteeseen on ollut pitkäaikaista ja moninaista. Arlanderin taiteellinen toiminta on ollut merkittävää taiteilijoille yli taiteen aluemääritysten. Palkintoraadin mukaan Annette Arlander on tekijä, jonka opetustehtävät ja tutkimuksellinen toiminta ovat olleet kaikille esittämisen ja taltioinnin kanssa työskenteleville silmiä avaavia ja hyvin antoisia.

Annette Arlanderin hienovaraiset videoteokset nostavat esiin suuria kysymyksiä havainnosta, ymmärtämisestä ja todellisuuden kuvasta. Teokset kuvaavat maisemaa ja sen osatekijöitä sekä ihmistä yhtenä niistä. Katsoja joutuu teosten äärellä kohtaamaan odotuksensa ja opitut liikkuvan kuvan esittämisen sekä katsomisen normit ja hitaasti luopumaan niistä ymmärtääkseen teoksia ja nähdäkseen sen, mitä teokset katsojalle havaittavaksi asettavat.

Annette Arlanderin teoksissa käsitys ajasta suhteutetaan ympäristöön, ja se laajenee yli normaalin havaitsemisen. Keskeistä teoksissa on ajatus esittämisestä. Arlander kyseenalaistaa esittämisen rajoittamisen vain ihmisiin. Katsojalle annetaan mahdollisuus nähdä kuvassa olevien erilaisten esittäjien moninaisuus.

Palkintoraadin mukaan Annette Arlanderin teokset muodostuvat ikäänkuin porteiksi nähdä ja ymmärtää kuva todellisuudestamme toisin. Teokset avaavat mahdollisuuden astua alueelle, joka on luonamme, mutta on ollut esittämisestä ulos rajattuna.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana taiteilija Eija-Liisa Ahtila, muusikko, säveltäjä Sanna Salmenkallio, Taidehallin johtaja Jan Förster sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.

Tiedote: Avek