E.J. Vehmas –palkinto kuvataidekriitikko Lars Saarelle

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto (15 000 euroa) myönnetään 16.6.2011 Tampereen Pyynikinlinnassa filosofian lisensiaatti, kuvataidekriitikko Lars Saarelle.

Lars Saari (s. 1950) on turkulainen taidehistorioitsija sekä monipuolinen, aktiivinen ja selkeäsanainen taidekriitikko. Hän on toiminut kuvataidekriitikkona yli 20 vuotta vaikuttaen hyvin laajasti suomalaisen kuvataiteen kentällä. Saari on kirjoittanut satoja näyttelyarvosteluja, taiteilijaesittelyitä ja tieteellisiä artikkeleita useisiin lehtiin ja toimittanut eri museoiden julkaisuja. Turun Sanomissa Lars Saaren oivaltavia ja asiantuntevia näyttelyarvosteluja ja artikkeleita on julkaistu säännöllisesti vuodesta 1985 alkaen.

Lars Saari on toiminut pitkään myös Turun yliopiston taidehistorian lehtorina ja on kysytty luennoitsija myös kansainvälisesti. Lars Saari oli mukana perustamassa Turun Aboa Vetus & Ars Nova -taidemuseota 1990-luvulla. Lisäksi hän on toiminut Suomen arvostelijain liiton kuvataidejaoston puheenjohtajana vuosina 2002-2009, liiton hallituksessa 2005-2008 ja useissa muissa luottamustoimissa sekä palkinto- ja näyttelyapurahalautakunnissa. Hän on osallistunut aktiivisesti myös kansainvälisen arvostelijajärjestön AICA:n (The Association of Art Critics) toimintaan ja ollut sen Suomen osaston puheenjohtaja vuosina 2002-2009.

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmaksen palkinto jaetaan ansioituneelle taidearvostelijalle, erityisesti kuvataidearvostelijalle, hakemuksetta vähintään joka kolmas vuosi. Palkinnolla halutaan kunnioittaa professori E.J. Vehmaksen (1902-1980) elämäntyötä taidearvostelijana.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Juha Heikki Tihinen, Otso Kantokorpi, Hannu Castren ja Jonni Roos. Lisätietoja palkinnosta on osoitteessa www.skr