Elä värisi – kohtaa makea todellisuutesi! Marianna Uutinen Forsblomissa

Jonna Hyry 17.11.2011

Tajunnan tiloja – avaruudellisia tiloja vai epätiloja? Pikemminkin värien vyörytystä? Marianna Uutisen (s.1961) uusimmat akryylimaalaukset hyökkäävät silmiin kuin muovinen alkuräjähdys. Maalaus instituutiona perustelee maalauksen actionin sinä tunnettuna lausumisen aktina joksi se kuvattoman kuvallisuuden kautta eriytyi. Yhtä lailla Uutisen teokset ovat maalauksen tie kuvan topologian tuolle puolen. Aine laskostuu paksuiksi kerroksiksi maalausten pintaan. Tuloksena on maalauksen karnevalistinen irrottelu, joka juhlii perinteisistä makukäsityksistä vapautumista nykymaalauksen yhtenä ääri-ilmentymänä. Info, 2011

Kitch parodioi maalauksen ylevyyttä kutkuttavan selvästi – halvansävyinen hopeamaali sulautuu synteettisinä kalvoina pinkin ja oranssin ja mustan tilaksi. Tarkoituksellisessa kuvottavuudessa ei juuri häviä Info, jossa hyvän maun mukaan yksi kielletty väriyhdistelmä kulta–hopea–musta sulautuu kovavolyymiseksi maalilaskosten räimeeksi. Mitä Uutisen maalaukset pohjimmiltaan meille viestivät? Ne tahdittavat tahdittomuudessaan kokemusta olemassaolostamme läntisessä kulutusyhteiskunnassa. Ne ylistävät kulttuurisena faktana arkista jokapäiväisten synteettisten materiaalien ja keinotekoisten valojen sävyttämän ympäristömme tuttuutta. Uutisen maalausinstituutiolle tekemät myönnytykset kuitenkin myös ylläpitävät ja luovat kulutusyhteiskunnan kehitysoptimismin kimmeltävää mytologiaa – nykykulttuurimme ydinolemusta.

Houkuttelevuuden ja kuvottavuuden sekä maalauksen hallitsemattoman fyysisyyden takaa näyttäytyy maaliaineen käsittelyn tuntemus. Uutisen materiaaliote kertoo lukutavasta riippuen erästä mahdollista kertomusta maalauksesta tilan ja aineen tai korkean ja matalan dialektiikkana. Akryyliväri täyttää avaruuden joustavuutensa rajoissa vivahteikkaasti. Magi on täynnä vahvoja, selvärajaisia väriroiskeita. Tahalliselta näyttävän kömpelyyden takaa paljastuu vivahteikasta vaihtelua. Tietäjän väreissä taas keltaisen ja pinkin sävyt hehkuvat tummaa taustaa vasten – taitaapa sävy olla raaka musta suoraan tuubista.
Tietäjän värit, 2011


Maalauksia kokiessa tulee tietoiseksi modernistisista ennakkoasenteistaan. Nämä maalaukset paljastavat värimieltymystemme primitiivisyyden ja niiden torjunnan – missä vaiheessa opimmekaan tuomitsemaan tietyt houkuttelevat ja tehokkaat väriyhdistelmät halvoiksi, mauttomiksi tai sopimattomiksi yhdistelmiksi suuren taiteen diskurssiin? Näyttelykokonaisuus suorastaan pursuaa imelää värimassaa, mutta vahvimmaksi repäisyksi yltää suurikokoinen Blind Spots, jonka tummien ja kirkkaiden sävyjen kontrastit ja jännitteisyys vangitsevat. Nämä ovat maalauksia kulttuurimme eiliselle ja huomiselle, keinotekoisten makeutusaineiden ja sähköisten värien kimalluksessa.

Marianna Uutinen – New works

28.10.–20.11.2011

Galerie Forsblom

Lönnrotinkatu 5, Helsinki

Galerie Forsblom