Eläköön kaupunki: IHME-festivaali 2011

Kolmatta kertaa järjestettävä IHME-festivaali koostuu tänä vuonna IHME-teoksesta, IHME-editiosta, IHME-päivistä, IHME-klubista ja IHME-pidoista. Kokonaisuutta yhdistää teematriadi aika, kaupunki ja tulevaisuus.

Eläköön nykyaika

Teoksen ja edition toteuttaa tanskalainen Superflex-kollektiivi, jonka teoksissa yhteiskunnallisia rakenteita, toimijoita ja ylipäätään itsestäänselvyyksiä irrotetaan konteksteista, siteerataan, käytetään väärin ja toisinaan myös aktiivisesti muutetaan. Taiteen ja yhteiskunnan, taiteen ja aktivismin, taiteen ja etiikan rajat paukkuvat tai vähintäänkin näyttäytyvät kiinnostavissa valoissa. Jopa niin, että syksyisessä IHME-tiedotustilaisuudessa yksi toimittaja (?) tivasi superflexiläisiltä moneen kertaan, että “tekö siis katsotte olevanne taiteilijoita ettekä esimerkiksi aktivisteja”. Oliko Michelangelo taiteilija vai rakennustyöläinen?

Ryhmän suunnittelema IHME-teos 2011 kantaa nimeä “Eläköön nykyaika” ja on kymmenen vuorokauden kestollaan maailman pisin elokuva. Filmi alkaa 23.3. ja päättyy 2.4., ja se esitetään Kauppatorilla 40m2 LED-taululta. Siinä Stora Enson “sokeripala”, tuo modernistisen antifiguratiivisuuden arkkitehtoninen maamerkkimme, joutuu luonnollisen figuratiivisuuden kouriin luhistuessaan nopeutetussa ajassa.

Free Shop

Ryhmän editio, “Free Shop”, on erinäisten ennalta ilmoittamattomien kauppiaiden kanssa yhteistyössä sovittuna ajankohtana tapahtuva muutos kuluttajan asemassa: tunnin ajan yksittäisen kauppiaan tuotteet ovat ilmaisia, mikä paljastuu vasta kassalla, kun loppusummaksi ilmoitetaan nolla euroa (lopuksi kauppias ilmoittaa Superflexille tappioidensa määrän ja ryhmä maksaa viulut). Transsendentaalien kategorioiden sijaan vapaaseen leikkiin asettuvat konkreettiset kategoriat. Ärsyttävää huuhaata, siis – saatetaan vakiintunut yhteiskuntarakenne liikkeeseen, muttei ehdoteta mitään parempaa, joka säästäisi meidät ajattelulta, mielikuvitukselta ja spekulaatiolta. Projekti on toteutettu aiemmin muiden muassa Japanissa ja Tanskassa.

IHME-päiviä vietetään Vanhalla perjantaista 1.4 sunnuntaihin 3.4. Paikalta löytää luentoja, elokuvia (mm. Lennonin-sekoittaja Yoko Onon elokuvan “Smile”), työpajoja, keskusteluja (mm. Superflexin kanssa) sekä lauantai-iltana IHME-klubin.

Myöhemmin tarkentuvana ajankohtana pidetään IHME-pidot, jossa Hotelli Torniin kokoontuu keskustelemaan joukko poliitikkoja ja tutkijoita. Teemana on kaupungin tulevaisuus ennen kaikkea sosiaalipoliittisista ja energiataloudellisista näkökulmista.

ihmeproductions.fi
http://www.superflex.net/