FAM: AVANTGARDE TÄNÄÄN – seminaari

FAM Finnish Avant-garde and Modernism seminaari 20.4. 2017

AVANTGARDE TÄNÄÄN

Avantgardististen taideliikkeiden synnystä Euroopassa on kulunut jo lähes vuosisata ja ne ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä koko 20. vuosisadan taiteeseen.

Murrokset, epäjatkuvuudet, uudelleen aloittaminen, antiautoritaarisuus, innovaatiot ja etsiytyminen tieteen ja teknologian uusimpien saavutusten pariin ovat olleet avantgardea. Taiteen ja elämän yhdistäminen, henkinen ja kulttuurinen emansipaatio ovat olleet avantgarden yhteiskunnallisia tavoitteita.

FAM – Finnish Avant-garde and Modernism Network – järjestää Töölön kirjastossa huhtikuun 20. 2017 seminaarin ja paneelin aiheesta Avantgarde tänään. Seminaarissa kysytään, jatkuuko avantgarde myös 21. vuosisadalla ja millaisia muotoja se saa? Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Aika: 20. 4. 2017 klo 10.00 – 17.00
Paikka: Töölön kirjasto Waltari sali
Järjestäjä: FAM Finnish Avant-garde and Modernim network

Ohjelma:

10. 00 Avaus ja tervetuloa Irmeli Hautamäki

10.10 Riikka Stewen: Avantgarde arkistona: Suihkulähteen tarinat

10.40 Essi Syrén: Kielen destruktio Hugo Ballin äänirunoissa

11.10 Markku Eskelinen: Ihmiskokeita ja avantgardea, Mahdollisen kirjallisuuden seura

11.40 Lounas

12. 30. Tytti Rantanen: Tukehduttava kulttuuri? Pariisilaisälymystön provosoivat puheenvuorot 1960-luvun maisemassa

13.00. Asko Mäkelä: Avantgarde Vanhalla 1965 – 1988

13.30 Tauko

14.00 Helena Sederholm: Biotaide eli avantgardistinen unelma taiteen ja elämän yhdistämisestä posthumanismin aikakaudella

14.30 Esa Kirkkopelto: Taiteen fakta? Taiteellinen tutkimus ja avantgarde

15.00 Sezgin Boynik: Remembering as Future: The actualization of avant-garde

15. 20 Tauko
15.30 Paneeli: Annette Arlander, Teemu Ikonen, Helena Sederholm, Timo Kaitaro, Hanna Johansson, Petteri Enroth ja Irmeli Hautamäki: Avantgarde: tulevaisuuden menneisyys eli mitä avantgarde, modernismi, postmodernismi, postavantgarde ja naykytaide merkitsevät tänään?

17.00 Päätös

Illallinen ja jatkokeskustelu : Korjaamo ravintola

Lounas ja illallinen ovat omakustanteisia

FAM – Finnish Avant-garde and Modernism – on verkosto, jossa modernismin ja avantgarden tutkijat voivat jakaa tietoja tukimuksistaan ja tehdä ehdotuksia yhteisistä projekteista. FAM edistää ymmärrystä kansainvälisen avangardetutkimuksen tilasta ja merkityksestä. Verkostoon voivat liittyä kaikki kiinnostuneet.

FAM – Finnish Avant-garde and Modernism – is a network wherein modernism and avant-garde researchers can share information of studies and propose new projects. FAM enhances understanding of the meaning of international avant-garde. Everyone interested in the subject can join it.