Kadunylitysperformanssi 10.9.2011

Kadunylitysfanfaari
Fanfare for Crossing the Road

Ann-Marie LeQuesne kutsuu sinut ylittämään katua

Lauantaina 10.9.2011 kello 14

Tapahtumapaikkana on Kaivokadun ylittävä suojatie Helsingin päärautatieaseman edustalla.
Kokoonnumme kello 13.45 rautatieaseman edessä, kadunylitys alkaa kello 14.00.

Kadunylitysfanfaari on Ann-Marie LeQuesnen kansainvälinen projekti, joka muuttaa arkipäiväisen tapahtuman juhlalliseksi. Kussakin maassa taiteilija pyytää univormuihin pukeutuneita, liikennevalojen vieressä seisovia muusikoita jäljittelemään instrumenteillaan valojen digitaalisia ääniopastuksia, joita käytetään näkövammaisten apuna tienylityksessä. Ne ovat eri maissa erilaisia. Helsingissä katu ylitetään rautatieaseman edustalla viiden muusikon soittaman fanfaarin säestyksellä. Performanssi kuvataan ja tallenne esitetään Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä vuoden 2012 aikana.

Fanfaarin ensimmäinen performanssi järjestettiin Lontoossa, Albert Memorialin edessä 21.5.2011. Seuraava Fanfaari puolestaan esitetään Lissabonin sataman edustalla 24.9.2011. Muita performansseja on suunniteltu järjestettäväksi Leipzigissa, Oslossa, Philadelphiassa, New Yorkissa, Pariisissa ja Milwaukeessa.

Kadunylitysfanfaari on osa Art Fair Suomi 2011 -tapahtumaa (www.artfairsuomi.fi).

Ann-Marie LeQuesne järjestää julkisilla paikoilla tapahtumia, jotka tutkivat sosiaalista käyttäytymistä ryhmätilanteissa. Yleisön jäsenten kanssa työskennellessään hän pyytää osallistujia esittämään erilaisia rooleja, yhdistellen elementtejä tableau-vivantista, elävöittämisestä ja rituaaleista. Taiteilijan osanottajille esittämissä pyynnöissä on myös tilaa osallistujien omille tulkinnoille. Performanssit kuvataan ja tuloksena saatavat videot tai valokuvat voivat tallentaa väärinkäsityksiä ja odottamattomia tilanteita. Viimeaikaisiin performansseihin kuuluvat muun muassa Reading on the Train (Lontoo 2010), Banquet (Lissabon 2010) ja CRESCENDO – kaksi lauluperformanssia V.art09-tapahtumassa (Värnamo, Ruotsi).

Vuonna 2004 LeQuesne järjesti Double Exposure: 7th Annual Group Photograph -tapahtuman, yht’aikaisen ryhmävalokuvan Trafalgar Squarella Lontoossa ja Senaatintorilla Helsingissä. Vuonna 2006 Helsingin Kaivopuistossa esitettiin LeQuesnen Enclose-performanssi.

www.amlequesne.com