Kimmo Pohjosen Haitaripaini kiertue alkaa huhtikuussa

Kimmo Pohjosen Haitaripainia tekee kunniaa Suomen menestyksekkäimmälle olympialajille

Kamppailu. Voima. Vääntö. Hiki. Paini.

Haitaripainia on muusikko Kimmo Pohjosen, koreografi-ohjaaja Ari Nummisen, valotaiteilija Mikki Kuntun sekä äänisuunnittelija Heikki Iso-Aholan projekti, joka räjäyttää käsitykset haitarimusiikista ja tuo kamppailu-urheilun kuningaslajin, painin, näyttämölle osana audiovisuaalista konserttiteosta. Haitaripainia nähdään huhtikuussa 2010 Turussa, toukokuussa Helsingissä sekä elokuussa Tampereella ja Tukholmassa. Haitaripainia ja kokonaisuuden huipentava Taistelu 2011 -spektaakkeli ovat osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaa.

Haitaripainia on Kimmo Pohjosen vuosien suunnittelun tulos, joka pohjautuu taiteilijan haluun elvyttää pitkään unohduksissa ollut, suomalainen painiurheilun ja haitarimusiikin yhteistraditio. 1920-luvulta alkaen jokaiseen painiturnaukseen liittyi voimakkaasti elävä musiikki, joskus mukana oli jopa laulaja. Tietyssä turnauksessa tai kilpailussa soittavan haitaristin nimi mainittiin jo mainoksessa. Traditio kuitenkin hiipui vuosien myötä ja musiikki lakkasi soimasta painiturnauksissa 70-luvulla.

Haitaripainia on dramatisoitu ja visualisoitu konsertti, jolla Kimmo Pohjonen päivittää vanhan tradition 2000-luvulle haitarin, modernin teknologian ja uuden sävellysteoksensa kautta. Voimallisesti etenevä musiikki on osin ennakkoon sävellettyä ja osin painiottelun elävään dramaturgiaan pohjautuvaa improvisaatiota. Teoksen musiikki johdattaa tapahtumia, luo tilanteita ja rakentaa tunnelmia.

Esityksen soittimina toimivat akustinen ja elektroninen haitari efektilaitteineen, Kimmo Pohjosen tuottama ihmisääni sekä painijoiden kamppailun aikaansaamat äänet, jotka ovat oleellinen osa esityksen äänimaisemaa. Esiintymislavana toimii oikea painimolski. Haitaripainia on Kimmo Pohjosen kunnianosoitus niin Suomen menestyneimmälle olympialajille kuin haitarimusiikillekin.

Teoksessa esiintyvät Kimmo Pohjosen Yhden Miehen Painiorkesteri sekä Suomen Painiliiton avulla koottu, oikeista painijoista koostuva painiryhmä Helsingin Nelson. Esityksen ohjaa koreografi Ari Numminen, visualisointi on Mikki Kuntun ja äänisuunnittelu Heikki Iso-Aholan.

Haitaripainia on fyysistä kamppailua, joka saa voimansa kaikesta siitä, mikä painissa on näyttävintä, fyysisintä ja dramaattisinta. Paini on myös henkistä taistelua: keitä nämä ihmiset ovat, mistä he tulevat ja mihin he pyrkivät?

Haitaripainia on kahdesta teoksesta koostuvan kokonaisuuden ensimmäinen osa. Projekti huipentuu Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 toteutettavaan Taistelu 2011 -spektaakkeliin Paavo Nurmi -stadionilla. Taistelu 2011 -suurteoksen ohjaa näyttelijä ja ohjaaja Kari Heiskanen.

Kimmo Pohjonen

Muusikko, haitaristi Kimmo Pohjosella (s. 1964) on kokemusta yli kahdenkymmenen vuoden ajalta improvisaation, rockin, kansanmusiikin, avantgarden sekä klassisen musiikin aloilta. Lukuisten tanssi- ja teatterimusiikkiprojektiensa lisäksi hän on ennen soolouraansa soittanut muun muassa Ottopasuunassa, Duo Pinnin Pojissa, Ismo Alanko Säätiössä sekä Arto Järvelän kanssa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pohjonen on soittanut yli 75 albumilla.

Pohjosesta on kasvanut yksi Suomen kansainvälisimpiä taiteilijoita, jonka esiintymisistä yli 90 prosenttia tapahtuu ulkomailla. Pohjonen on esiintynyt uransa aikana yli viidelläsadalla kansainvälisellä festivaalilla ja maailman arvostetuimmissa konserttitaloissa.

Pohjosen huikea kansainvälinen suosio pohjautuu hänen kykyynsä irrottautua ennakkoluulottomasti ja rohkeasti kaikesta tavanomaisesta ja tutusta. Pohjosen tavoitteena onkin ollut löytää musiikissa se, mitä ei ole vielä tehty, muttei koskaan itse musiikin kustannuksella. Häntä on usein kuvattu termeillä “avantgardistinen paljepaholainen”, “haitarin Jimi Hendrix”, ”shamaani” ja ”mystikko”.

Helmikuussa 2008 Pohjonen esiintyi Viron valtion 90-vuotisjuhlien pääjuhlassa Eestin Kansallisoopperassa. Toukokuussa 2008 hän toteutti Englannin maaseudulla neljän konsertin sarjan, joka pohjautui maatalouskoneiden käyttöön osana esitystä. Vastaavan projektin Pohjonen toteutti keväällä 2009 Australiassa.

Esitykset

Haitaripainia-esitykset avaavat Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 keskuksen, Turun ratapihalla sijaitsevan VR:n vanhan konepajan Logomon.

Turku
Logomo, Köydenpunojankatu 14
To 22.4., pe 23.4., la 24.4. ja su 25.4.2010 klo 21.00

Helsinki
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1
To 13.5., pe 14.5., la 15.5. ja su 16.5.2010

Tampere
Elokuussa 2010
Tarkka esityspaikka ja -ajat vahvistuvat myöhemmin

Liput 24 €, mahdolliset toimituskulut lisätään
Lipunmyynti: Lippupiste Oy, p. 0600-900 900, www.lippu.fi

Tukholma
Stockholms Kulturfestival, elokuussa 2010
Tarkka esityspaikka ja -ajat vahvistuvat myöhemmin

Haitaripainia-kuvia voi ladata seuraavasta osoitteesta:
http://karaveli.luovia.fi/CompassPubl?c=tu11&k=48211

Lisätiedot:

Vesa Ristimäki
Popzoo Promotions Oy
p. 040 50 51 007
vesa.ristimaki (at) eastway.fi

Ohjelmajohtaja
Suvi Innilä
Turku 2011 -säätiö
p. 050 5590 186
suvi.innila (at) turku2011.fi

Viestintäyhteistyössä

Pink Eminence Oy
Arts + Business Management
Laivurinkatu 37
FI-00150 Helsinki

Etusivu – Markkinointiviestintä- ja konsultointitoimisto Pink Eminence