Kulttuuriklubi Zeitgeistia etsimässä

Maanamtaina 15.8. klo 17 alkaen ravintola Manhattanin Dandy-salissa.
Musiikista huolehtivat Purkkiorjat!

Suomen arvostelijain liiton kaikille avoin Kulttuuriklubi jatkaa suosittuja tilaisuuksiaan. Nyt pohditaan ajanhenkeä. Onko ajallamme henkeä vai onko se hengetön? Entä millaisia ovat oman aikamme keskeiset Zeitgeist-virtaukset?

Viime vuosina on korostettu käynnissä olevan murroksen määrällisiä ja laadullisia ulottuvuuksia. On esitetty rohkeita fantasioita ja mieltä kiihottavia utopioita – toisaalta myös negatiivisia uhkakuvia ja synkkiä dystopioita. Teknokratian ja byrokratian ohella demokratiaa, valistuksen perinnettä ja laadukasta keskustelua uhkaa oklokratia – massan ja rahvaan valta.

Proaktiivinen ”tulevaisuuden keksiminen” sekä hedelmällinen dialogi erilaisten kulttuurien, ideologioiden ja maailmankatsomusten välillä ovatkin aikalaishaasteista tärkeimpiä, ehdottaa Sam Inkinen alustuksessaan, joka perustuu hänen keväällä 2016 Filosofiklubilla pitämäänsä laajempaan esitelmään ”Aikalaisdiagnoosi – nykyihmisen arvojen ja välineiden maailma”:
http://filosofiklubi.blogspot.fi/2016/03/klubi-ke-233-klo-1800-sam-inkinen.html

Ville Hänninen on kirjallisuuteen, kuvituksiin ja sarjakuvaan erikoistunut kriitikko ja kirjailija. Tänä syksynä häneltä on ilmestynyt kaksi kirjaa, esseekokoelma Keskipäivän miehiä ja kiertonäyttelyä varten kirjoitettu Hjalmar Löfving -elämäkerta Setä Pim-Pom.
Keskipäivän miehiä – Kuvia Suomen historiasta (Art House) kuvaa elämänsä keskivaiheen taiteilijoita (mm. Aarno Karimo, Kalervo Palsa, Ola Fogelberg) ja heidän kohtaloitaan. Omakohtaiset osiot kytkevät teoksen tähän hetkeen ja rakentavat perspektiivin esseissä käsiteltäviin henkilöihin, aikaan ja ideologioihin.

Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat (Arktinen Banaani) kertoo 1910-luvulta 1960-luvulle aktiivisesta taiteilijasta, joka piirsi joka lehteen oikealta vasemmalle, taipui ajan tuulissa kuten tapanamme on.

Odotettavissa on siis jälleen mielenkiintoinen ja antoisa ilta.

Sydämellisesti tervetuloa!