Kulttuurilehti Mustekalan päätoimittajiksi Petteri Enroth ja Matti Tuomela

Kulttuurilehti Mustekalan uusiksi päätoimittajiksi on valittu Petteri Enroth (s. 1985) ja Matti Tuomela (s. 1990). He aloittavat työnsä vuoden 2016 alusta, nykyisen päätoimittaja Sini Monosen väistyessä tehtävästä. Enroth on toiminut Mustekalan toimitusneuvostossa vuodesta 2007 ja Tuomela vuodesta 2015 lähtien.

Petteri Enroth ja Matti Tuomela

Uudet päätoimittajat tuovat kuvataiteen kentästä ponnistavaan, mutta vahvasti poikkitaiteelliseen Mustekalaan entistä enemmän taiteidenvälisyyttä.

Petteri Enroth on estetiikan jatko-opiskelija Helsingin yliopistolla ja kokenut sekatyöläinen. Hänen pääosaamisalueensa ovat kriittinen teoria ja marxilainen estetiikka, ja taiteista läheisimpiä ovat elokuva ja musiikki. Vapaa-ajasta suuri osa kuluu musiikkia tehdessä ja kuunnellessa.

Matti Tuomela valmistelee parhaillaan gradua Helsingin yliopistossa teatteritieteen oppiaineessa. Hän on kiinnostunut mannermaisesta filosofiasta, kuten Felix Guattarin ja Gilles Deleuzen taidekäsityksestä. Teatterikritiikin lisäksi hän on kirjoittanut elokuvasta. Tuomela on Suomen arvostelijain liiton hallituksen ja Kritiikin Kannus -lautakunnan jäsen.

”Kritiikki aukeaa – ei ainoastaan taiteeseen itseensä – vaan myös yhteiskuntaan. Tällöin kyse ei ole vain teoksen ja kriitikon välisestä dialogista, vaan teksti voi yhdessä teoksen kanssa ehdottaa vaihtoehtoisia olemisen, ajattelun ja maailmaan suuntautumisen tapoja”, Tuomela kuvaa taidekritiikin tehtävää.

Petteri Enroth katsoo, että kritiikin on palveltava myös yleisöä. ”Kritiikin tehtävä on keskustella taiteesta, ja taiteesta keskustelu on kulttuuria siinä missä taidekin. Mustekala on hoitanut tätä tehtävää hienosti ja lankeamatta kahteen selkeimpään sudenkuoppaan, pintapuolisuuteen tai sisäänpäin kääntyneeseen taideslangiin. Tästä on erittäin hyvä jatkaa”, Enroth toteaa.

Kulttuurilehti Mustekalan perusti dosentti Irmeli Hautamäki vuonna 2003. Hautamäki toimi lehden perustamisesta alkaen sen päätoimittajana aina vuoteen 2011 asti, jolloin tehtävässä aloitti Pirkko Holmberg. Sini Mononen on ollut lehden päätoimittaja viimeisen kahden vuoden ajan.

Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Mustekala pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteen aloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa.

Mustekala palkittiin Taiteen valtionpalkinnolla vuonna 2014.