Miamin taideviikon Untitled-messu esittelee laajan Suomi-kokonaisuuden

Suomalaistaiteilijat pääsevät joulukuussa näyttävästi esille Miamin taideviikolla, kun Finland Represented -näyttely avataan kuratoidun, taiteellisesti kunnianhimoisen Untitled-taidemessun ainoana maakokonaisuutena.

Kuraattori Aura Seikkulaa pyydettiin suunnittelemaan kokonaisuus keväällä, kun Untitled-kuraattori Omar Lopez-Chahoud oli nähnyt Suomen ARCOmadrid-nykytaidemessujen kutsuvierasmaana helmikuussa.

Seikkula on valinnut mukaan kolme kotimaista galleriaa. Veikko Halmetojan elokuussa avaama ARTag esittelee Emma Helteen (s. 1979), Teemu Korpelan (s. 1980) ja Hans Rosenströmin (s. 1978) tilallisia teoksia. Galleria SIC vie Miamiin teoksia kahdelta nousevalta nimeltä, Olli Keräseltä (s. 1979) ja Maija Luutoselta (s. 1978). Pro Artibus -säätiön galleria Sinne esittelee Anastasia Axin (s. 1979) performatiivisen installaation.

”Tavoitteenani on työstää yhdessä gallerioiden, taiteilijoiden sekä Untitled-messuorganisaation kanssa vahva, näyttävä ja käsitteellinen kokonaisuus. Kutsu Untitlediin osoittaa, että suomalainen taide on kansainvälisesti merkittävää. Nyt se saa maailmanluokan näkyvyyden”, Aura Seikkula sanoo.

”Se että suomalaisgalleriat nähdään näin pian ARCOmadridin jälkeen Miamissa, kertoo että panostukset taiteen vientiin kannattavat ja kantavat hedelmää hyvinkin nopeasti. Tilaisuuksiin täytyy osata tarttua tiiviillä aikataululla”, sanoo Visuaalisen taiteen keskuksen Framen johtaja Raija Koli.

”Miamin taideviikko ja Untitled ovat meille ainutlaatuinen mahdollisuus käynnistää toimintamme Pohjois-Amerikassa. Tämän jälkeen on paljon helpompaa esitellä taiteilijoitamme esimerkiksi Los Angelesissa, jonne tulemme jatkossa keskittymään”, sanoo galleristi Veikko Halmetoja.

Kolmatta kertaa järjestettävä Untitled on osa maailman suurimmaksi taidemessutapahtumaksi noussutta Miamin taideviikkoa, jonka kaksi muuta tärkeintä messua ovat Art Basel Miami Beach ja NADA Miami Beach. Miamin taideviikko houkuttaa paikalle keräilijöiden ja taidealan toimijoiden lisäksi erityisesti elokuva- ja musiikkimaailman tähtiä.

Untitled on tuonut perinteiseen taidemessumalliin tuoretta näkökulmaa kuratoimalla messuilla nähtävät galleriat ja taidetilat sisällöllisesti kunnianhimoiseksi kokonaisuudeksi. Untitled onkin saanut valtavan myönteisen huomion amerikkalaismediassa. Mukana messuilla on yli 95 galleriaa ja 19 maata. Näyttelyyn odotetaan yli 25 000 kävijää.

Untitled järjestetään 3.–7. joulukuuta. Finland Represented -näyttelyn yhteistyökumppanit ovat Suomen New Yorkin pääkonsulaatti ja Visuaalisen taiteen keskus Frame. Näyttelyä tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden ja ulkoasiainministeriö.