Paletten 70 vuotta

Paletten firar 70 år av konst!
Jubileumsfest på Röda Sten den 2 oktober

Konsttidskriften Paletten firar 2010 sju decennier av obruten utgivning! Första lördagen i oktober ges en stor jubileumsfest för Paletten på Röda Sten i Göteborg. Under kvällen kommer Elin Wikström och Karl Hallberg medverka med varsitt performanceverk, The Marble Fauns och Agnes Mercedes spelar live, en videoinstallation av den holländska videokonstnären Iris Piers visas och dj-kollektivet Various Artists spelar skivor.

Om de medverkande:
Elin Wikström är professor vid konsthögskolan i Umeå och är aktuell på Göteborgs konstmuseum med en reaktivering av verket Oh, hell som ingår i utställningen Omskakad spelplan. På Palettens jubileumsfest kommer hon att presentera en nytt performanceverk.

Karl Hallberg är utbildad i Järn och Stål/offentlig gestaltning vid Steneby i Dals Långed. Han är verksam inom konstnärsnätverket Not Quite och är också körsångare. I sina senaste performanceverk, varav några presenteras på Palettens fest, möter han publiken iklädd stiliserade rustningar av stål. Konstnären ligger inuti de olika rustningarna i väntan på något, eller sjungande Arja Saijonmaas “Jag vill tacka livet”.

The Marble Fauns är en popgrupp från Göteborg som består av Isak Eldh, Rita Nettelstad och Magnus Haglund. Musiken rör sig fritt över ytorna, från ett påhittat Detroit till ett verkligt Göteborg, från house- och technorytmer till Beatles- och Kinksmelodier, då och då med hjälp av Åke Hodell och Brian Enos kortlek Oblique Strategies. http://soundcloud.com/the-marble-fauns

Agnes Mercedes framför projektet Melodic fairytales på sprak-språket. Det är ettt uttryck skapat för att ge utrymme åt alla mellanrads-meningar och mellanrums-taktarter i tillvaron. Där melodierna blir till nya dieleketer, och strössel-ljud skapar en scenografi till dessa på-historier. http://www.myspace.com/agnesmercedes

Holländska filmskaparen Iris Piers arbetar med kortfilmer, live cinema och videoinstallationer. För Palettens jubileumsfest kommer hon att medverka med installationen Endymion i vilken hon hon kombinerar sina föräldrars gamla Super8-filmer med delar av sitt eget Super8-material och bilder av 1920-talet familjeliv. http://www.irispiers.com/

Various Artists består av Anders Olofson och Joel James som kommer från Göteborg. De spelar skivor och gör då och då konstprojekt tillsammans. På jubileumsfesten spelar de mestadels känslosamma disco- och houseklassiker.

Festen går av stapeln lördagen den 2 oktober kl. 19-02 i Katedralen på Röda Sten. Inträde kostar 90 kr och det går att förköpa på www.pusterviksbiljetter.se. Det går också bra att lösa biljetter direkt i dörren.

Paletten är Sveriges äldsta aktiva konsttidskrift. Redaktör för tidskiften är Sophie Allgårdh. Det aktuella numret, som i dagarna når prenumeranter och butiker, handlar om konstnärliga samarbeten och för samma en rad svenska och internationella medarbetare.

För presskontakt och bildmaterial:
Louise Waite, marknad- och kommunikationsansvarig tel. 0768244912

Arrangemanget genomförs med stöd av Göteborgs kulturnämnd.