Suomalainen tuntemattomien taiteilijoiden galleria laajentaa maailmalle

Ensimmäisenä etappina syksyllä 2015 on Pohjoismaat

Taiteilijansa vasta näyttelyn päätyttyä paljastava taidegalleria Unknown Cargo on otettu innolla vastaan kotimaassa, ja se lähtee nyt valloittamaan muitakin Pohjoismaita. Ensi syksynä sekä Kööpenhaminassa että Tukholmassa avataan Unknown Cargo, joihin molempiin tulee paikallisten ja suomalaisten taiteilijoiden yksityisnäyttelyitä.

”Konseptimme kiinnostaa myös perinteisen galleriamaailman ulkopuolista suurta yleisöä, ja meille Unknown Cargon tekemisessä tärkeää onkin taidekentän demokratisointi. Haluamme toivottaa mahdollisimman monet katsojat tervetulleeksi taiteen äärelle”, Laura Porola sanoo. Hänen kanssaan gallerioita pyörittävät Sanna Lipponen ja Timo Wright.

”Vaikka Unknown Cargo on voittoa tavoittelematonta toimintaa, me koemme, että taiteilija ansaitsee palkan. Siksi emme pyydä taiteilijoilta tilavuokraa, vaan päinvastoin tuemme heitä maksamalla näyttelystä palkkion ja osallistumalla muutenkin kustannuksiin”, sanoo Sanna Lipponen.

Ensimmäinen Unknown Cargo avattiin kesällä 2011 Kalasatamaan vanhaan merirahtikonttiin, ja sen jälkeen galleria on toiminut useissa eri tiloissa Helsingissä. Gallerian taiteilijoita ovat tähän mennessä olleet muun muassa Teemu Mäki, Päivi Hirsiaho, Jonatan Varon, Heta Kuchka, Ananya Tanttu, Stefan Bremer, Ninni Luhtasaari ja Jarno Vesala.

Tukholman Unknown Cargon avajaiset pidetään 20. elokuuta, ja ensimmäisiä sulkijaisia vietetään 4. syyskuuta. Kööpenhaminan Unknown Cargo avataan 3. syyskuuta. Projektia tukevat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Norden pohjoismainen kulttuurirahasto, Tanskan Suomen kulttuuri-instituutti ja Tukholman Suomi-instituutti.