Suomalaistaiteilijoiden palkittu museoteos kiertää maailmaa

Viime syksynä Helsingissä esitetty Terike Haapojan ja Laura Gustafssonin kiitetty Epäihmisyyden museo – Museum of Nonhumanity on kutsuttu kansainvälisen Momentum 9 -biennaalin ohjelmistoon. Biennaali avautuu lauantaina 17.6. Norjan Mossissa Momentum Kunsthallessa.

Museum of Nonhumanity nähdään myös Euroopan arvostetuimpiin teatterifestivaaleihin kuuluvalla Santarcangelo Festivalilla kesällä 2017. Italiassa näyttelyn avaavat europarlamentaarikko Cécile Kyenge ja pormestari Alice Parma. Laajaan oheisohjelmistoon kuuluu ihmis- ja eläinoikeuksia käsitteleviä luentoja ja elokuvia.

Museum of Nonhumanity on osa kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin Toisten historia -projektia. Vuodesta 2012 toiminut Toisten historia palkittiin mediataiteen valtionpalkinnolla 2016. Toisten historian aiempia teoksia on mm. Kiila-palkinnolla palkittu Naudan historian museo (2013), ja taiteilijat vierailivat Flow festivalin vuoden 2016 kuvataiteilijoina.

Museum of Nonhumanity tutkii eläimen ja ihmisen välille rakennettua kuvitteellista rajaa. Niin ihminen kuin eläinkin ovat historiallisesti ja kulttuurisesti tuotettuja konstruktioita. Eläimeksi määrittely on oikeuttanut monenlaisten olentojen, myös toisten ihmisten, alemman aseman, hyväksikäytön ja tuhoamisen. Museum of Nonhumanity on kuvitteellinen instituutio maailmassa, jossa epäinhimillistäminen ja eläimen ja ihmisen välinen hierarkia kuuluvat menneisyyteen.

Momentum 9 – The Nordic Biennial of Contemporary Art 17.6–11.10.2017 www.momentum9.no
Museum of Nonhumanity avoinna Santarcangelossa 23.6–16.7.2017 www.santarcangelofestival.com

Museum of Nonhumanityn verkkosivu: www.museumofnonhumanity.org
Toisten historian verkkosivu: www.historyofothers.org
Lisätietoa: info@museumofnonhumanity.org