Tampereen rantatunneli kilpailun finalistit valittu

Tampereen rantatunnelin suuaukkojen läheisyyteen asennetaan kaksi ilmanvaihtopiippua loppuvuonna 2015. Tampereen taidemuseo järjesti kaksivaiheisen kilpailun taideteosten toteuttamiseksi ilmanvaihtopiippuihin. Kolme ehdotusta valittiin finaaliin: “Saapumisen arvoitus”, Jani Ajo, Tampere, “Tuli ja sade”, Jan-Erik Andersson, Turku ja “Sinisiirtymä”, Aleksanteri Leinonen, Helsinki. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 120. Kilpailutöihin voi tutustua Galleria Nottbeckissa Tampereella 17.-19.12.2014. Lopullinen voittaja selviää 13.3.2015.

Finalistityöt edustavat erilaisia tekniikoita ja toteutustapoja. Saapumisen arvoitus perustuu kasvillisuuden hyväksikäyttöön. Sen idea on vahva, romanttinen ja koskettavan kaunis. Sinisiirtymä edustaa nykyaikaa käyttämällä hyväksi lasertekniikkaa ja reagoimalla vuorovaikutteisesti liikennemääriin. Tuli ja sade -ehdotuksen vahvat värit ja grafiikka nousevat Tampereen arkkitehtuurista ja luonnosta ja jalostavat ilmanvaihtopiiput oivallisesti taideteoksiksi.

Kilpailun tarkoituksena on toteuttaa piippuihin itsenäiset taideteokset, jotka toimivat kaupunkikuvan maamerkkeinä sekä inhimillistävät massiivisia teräsrakenteita. Ensimmäinen vaihe oli vapaa ideakilpailu, ja monet ehdotuksista olivatkin ennakkoluulottomia, rohkeita ja hiomattomia. Toisaalta mukana oli pitkälle mietittyjä ja toteutettavuuden kannalta perusteltuja esityksiä. Ehdotusten aihemaailma oli laaja Tampereen historiasta nykypäivään, luontoon ja kosmokseen. Uudempaan tekniikkaan perustuvia ideoita edustivat erilaiset LED- tai laservaloilla aikaansaatavat tehosteet.

Kilpailun palkintolautakunta koostuu Tampereen taidemuseon, Suomen taiteilijaseuran, Allianssin ja Tampereen kaupungin edustajista. Kilpailu oli valtakunnallinen ja avoin kaikille Suomessa pysyvästi asuville ammattitaiteilijoille tai työryhmille. Finalistitöiden jatkokehittely toteutetaan yhteistyössä rakennuttajan ja taidemuseon kanssa. Jatkoon päässeistä ehdotuksista ja niiden jatkokehittelystä maksetaan 5 000 e palkkio. Voittajalle maksetaan taiteilijapalkkiona teoksen toteutuksesta ja valvonnasta lisäksi 30 000 e. Taiteen keskustoimikunta on tukenut hanketta 35 000 eurolla.

Lisätietoja:

www.tampere.fi/taidemuseo