Amerikkaa valloittamassa

Joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita teki rohkean tempun ja lähti katsomaan taidetta New Yorkiin. Suomessa intellektuellin kuuluu nyrpistellä Yhdysvalloille, vaikka ei olisi siellä koskaan itse käynytkään. Tiedonvälitys keskittyy vain Bushin sotapolitikkaan ja kaikki muu, mitä valtavassa maassa tehdään, jää sen jalkoihin.

Kuitenkin taiteen aluella New York on yhä täysin ylittämätön. Kaupungissa voi kokea viikossa sen verran kuin Euroopassa viidessä vuodessa. Kasselin documenta ja muut eurooppalaiset meganäyttelyt tarjoavat spektaakkeleita nykytaiteeseen, mutta harvakseltaan. Silloin ne yleensä uuvuttavat katsojansa melko täydelleen. New Yorkissa on meneilllään aina jotakin. Koko maailma on siellä. Ei tarvitse kuin mennä paikalle ja haukata.

Kaikki ekskursiolle lähteneet eivät pystyneet kirjoittamaan New Yorkissa kokemastaan mitään. Jollekin tuli syyllinen olo siitä, ettei pystynyt ymmärtämään kaikkea näkemäänsä. Joku ihmetteli kuinka huumori ja kuolema voivat olla yhtaikaa läsnä taiteessa? Ainakin nämä opiskelijat uhmasivat rajojaan. Kiitokset rohkeudesta.