MANIFESTA 7

15.4.2009 Harri Laakso & Max Ryynänen

Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osaston Visuaalisen kulttuurin maisteriohjelman opiskelijat vierailivat 8.-14.9.2008 Nykytaiteen työpaja -kurssin puitteissa Manifesta 7 -taidetapahtumassa professori Harri Laakson ja lehtori Max Ryynäsen kanssa.

Vaikka Manifesta 7 oli sitä ”itseään”: biennaali muiden joukossa, nousi ainakin sen Fortezzan vanhaan kasarmilinnaan kasattu osio yhdessä mielessä miltei anti-biennaaliksi: siellä ei nähty taiteen tähtisumua eikä vastattu katsojien viihtymisen tarpeisiin. Merkkejä oli vanhasta ”hyvästä” modernismista tutusta otteesta. Riisuttua, kulmikasta, kaikesta hedonesta irti sanoutuvaa adornolaisessa merkityksessä. Vaikka joillakin oli sellainen olo, että tässä sitä taas katsotaan yksiä ”taiteen euroviisuja”, kuraattoreiden paikoin kompromissittoman ”tyly” ote jätti myös toiveita taiteen tulevaisuutta koskien. Tähtijärjestelmä ja kulttuuriteollistuminen (kielteinen dialektiikka) eivät ehkä sittenkään ole nykytaiteessa jäädäkseen.

Tämä raikkaan tuulahduksen mahdollisuus johtuu osin myös Manifestan perusluonteesta: Joka kerran uudessa paikassa toteutuva suurnäyttely on jo lähtökohtaisesti liikkeessä eri lailla kuin samoille foorumeilla kerta kerran jälkeen rakennetut biennaalit. Teosten ja näyttelyiden suhde esitysympäristöön ja paikallisen kulttuurin kontekstiin esiintyy siksi avoimena ja haastavana kysymyksenä, joka onnistuessaan salakuljettaa uudenlaisen tuoreuden siihen tilanteeseen, jossa nykytaide kohdataan.

Dokumenta 7 järjestettiin tällä kertaa Italian Pohjois-Tirolissa, Trentossa, Roveretossa, Bolzanossa ja Fortezzassa. Matka kävi Milanon kautta, jossa tutustuttiin paikalliseen Naba-taidekorkeakouluun ja paluumatkalla Milanossa vierailtiin vielä keskustelemassa Manifestasta filosofi ja semiootikko Ugo Vollin sekä kuraattorikriitikko Martina Corgnatin kanssa.

Matkan aikana opiskelijat kirjoittivat arvioita ja esittelyitä näkemästään, jotka julkaistaan tässä dokumentaarisessa hengessä lyhentämättöminä. Tekstipaketista löytyvät Jenni Yppärilän, Oula Salokanteleen, Konsta Huuskon, Mari Mattilan, Marita Sorsamäen, Jaana Kuusisen ja Riikka Kiljusen tekstit. Niiden kautta saa varmasti hyvän kokonaiskuvan siitä minkälaisesta taiteesta Manifesta 7:ssä oli kysymys, ja minkä tyyppisiä kohtaamisia niiden kanssa saatiin aikaiseksi. Paketin kirjoittamisessa ja koostamisessa ei ole pyritty ehjään tai ”sliipattuun” ilmaisuun, vaan säästämään jälkiä taideteosten kohtaamisesta ja matkan prosessista. Omavastuun lisäksi matkaan saatiin rahoitusta Porin taiteen ja median osastolta sekä Taideteolliselta korkeakoululta.