Toimisto, jossa ei voi olla rakastumatta

Maija Korhonen

The Lover’s Matchmaking Agency taideprojekti järjestettiin Helsingissä toista kertaa 15.-19.8.2012. Teos on viikon mittainen treffitoimisto, joka järjestää kaupunkilaisia sokkotreffeille keskenään.

The Lovers Matchmaking Agency

Treffit ovat monimutkainen ja kummallinen käytäntö. Vaikuttimena treffeille lähtöön on niin sanottu romanttinen mielenkiinto, joka liittyy usein toiveisiin läheisestä ihmissuhteesta, seksistä tai perheen perustamisesta. Treffeillä ollaan tekevinään jotakin: katsotaan elokuvia, kävellään rannalla tai juodaan kahvia tai kaljaa. Samalla treffikumppanit tekevät jotakin aivan muuta. He koettelevat toistensa arkisia suojamuureja ja päästävät tai ovat päästämättä toisensa läpi. He myös mittailevat treffikumppaniaan suhteessa romanttisiin haaveisiinsa.

The Lover’s Matchmaking Agency (1) on eräänlainen treffailupeli, joka pyytää osallistujia sulkeistamaan romanttiset päämäärät hetkeksi ja kohtaamaan sokkotreffeillä avoimin mielin toisia kaupunkilaisia – olivat nämä iältään, sukupuoleltaan tai elämäntavaltaan sitten kuinka kaukana omasta ideaalikumppanista tahansa. Ajatuksena on, että kaikilla on jotakin annettavaa, ja jokaiselta voi oppia jotakin.

Outoja tilanteita ja rakastavaisten silmälasit

Treffitoimistolla on kattava valikoima erilaisia treffivaihtoehtoja, joista voi valita esimerkiksi turistien leikkimistä kaupungilla, dérive-kuljeskelua, tapaamisen uimahyppytornissa tai treffit hautausmaalla. Jokaisella osallistujalla on henkilökohtainen matchmaker, joka yrittää treffitoiveiden ja lyhyen haastattelun perusteella järjestää asiakkailleen kiinnostavia tapaamisia. Toimiston järjestämät kummalliset tilanteet ovat ensimmäinen asia, joka tuntemattomia treffeillä yhdistää, ja tästä jaetusta rikoskumppanuudesta on helppo päästä tutustumisen alkuun.

Treffeille lähtijöillä on apunaan ”rakastavaisten linssi”-metodi, joka auttaa suhtautumaan treffikumppaniin kuin rakastettuun. Olennaista on koettaa kohdata toinen ihminen jonkinlaisessa yksityisyyden tilassa ja käyttäytyä kuin olisi jo valmiiksi läheisen ihmisen seurassa. Näin ohitetaan monimutkaiset tutustumisrituaalit, joiden avulla yleensä päästämme toiset vähitellen näkemään yksityiset puolemme. Jokaisella on hieman oma tapansa lähestyä rakastavaisten linssiä, ja osallistuttuani The Lover’s Matchmaking Agencyyn kahdesti huomaan parhaiten pääseväni rakastavaisten linssin äärelle kuvitellessani, miten ihmiset riisuvat kotiin tullessaan kenkänsä ja ryhtyvät omiin puuhiinsa. (Tätä mielikuvaharjoitetta voi muuten käyttää hyvin myös kuljeskellessaan yksin kaupungilla.)

Rakastavaisten linssin käyttö on haastavaa, sillä ainakin itse havahdun alati siihen, että olen jo huomaamattani luokitellut ja arvioinut toisen omilla mittareillani: kuvitellut esimerkiksi toiselle työuran ja poliittisen vakaumuksen ja päätellyt onko toinen ”minun tyyppiäni” vai ei. Linssi-metodiin kuuluu kuitenkin myös se, että on armollinen itselleen ja hyväksyy omat reaktionsa sellaisina kuin ne ovat. The Lover’s Matchmaking Agencyn treffit ovat kuin pieni laboratorio, joissa voi havainnoida ja koetella omaa tapaansa kohdata ihmisiä.

Toinen Helsinki

Olen osallistunut The Lover’s Matchmaking Agency- teokseen kahdesti – ensimmäisen kerran treffailijana ja toisen kerran matchmakerina. Erityisesti ensimmäinen kerta muutti ympäröivän kaupungin taianomaiseksi. Livahdin treffeille kesken opiskelu- ja työkiireideni ja metsästin liikenteenjakajista ja katukiveysten väleistä kukkia, joiden avulla treffikumppanukset tunnistavat toisensa. Joka kerta kun taitoin kukan treffejä varten jossakin päin kaupunkia, tunsin astuvani ikään kuin toiseen, seikkailullisempaan Helsinkiin. Kukan etsimisestä tuli rituaali, jonka avulla saatoin siirtyä arjen rooleista rakastavaisten perspektiiviin ja kokea kaupungin inhimillisempänä kuin yleensä.

Luulen, että yksi toimiston suosion salaisuuksista on siinä, että se tarjoaa kaupunkieläjälle kurkistuksen tuntemattoman kanssakaupunkilaisen maailmaan muutamiksi tunneiksi. Olisi toki uuvuttavaa kohdata jokainen ohikulkija rakastavaisen keskittyneisyydellä ja energialla, eikä ihminen luultavasti edes pysty yksilöimään lajitovereitaan määräänsä enempää stressaantumatta. On helpompaa kohdata toinen toisemme välineellisesti asiakkaina ja asiakaspalvelijoina, naapureina ja ohikulkijoina. Mutta luultavasti me kaikki kuitenkin pohdimme jatkuvasti jossakin mielemme perukoilla, millaisia ihmisiä vastaantulijoiden virtaan kätkeytyy. Tätä uteliaisuutta The Lover’s Matchmaking Agency voi hiukan tyydyttää.

Parittamisen taito

Matchmakerina toimiessani minulla oli selkeitä näkemyksiä siitä, millaisia treffikumppaneita asiakkailleni kulloiseenkin tilanteeseen etsin. Nämä näkemykset syntyivät osin asiakkaiden toiveista, osin nopeissa kohtaamisissa rakentuneista mielikuvista. Valta päättää siitä, keitä toiset ihmiset seuraavana päivänä tapasivat on kyllä yksi kummallisimmista tehtävistä tähänastisessa elämässäni. En ole vieläkään aivan varma, millaisille kriteereille matchmaking-politiikkani rakentui, mutta luultavasti pääasiallinen työkaluni oli yrittää samastua asiakkaisiini. Päivien kuluessa vaikutti myös siltä, että matchmakerit jollakin tapaa kiintyivät asiakkaisiinsa, vaikka olivat tavanneet heidät vain puolen tunnin haastattelussa.

En voi myöskään olla miettimättä, millaista on luonteeltaan se rakkaus, jota toimisto asiakkailleen välittää. Toimiston järjestämät treffit ovat aina kahden välisiä kohtaamisia, enkä ole varma, onko sellaisissa tilanteissa koskaan mahdollista päästä kokonaan eroon alussa mainituista romanttisista toiveista. Vaikka toimisto ei varsinaisesti pyrikään tyydyttämään asiakkaidensa romanttisia haaveita, olen varma että jokainen teokseen osallistunut tulee niitä pohtineeksi. The Lover’s Matchmaking Agencysta opin itse ainakin sen, että jos etsin ympärilleni vain ”minun tyyppisiäni” ihmisiä, tulen jättäneeksi huomiotta monia muita, yllättäviä ja kiinnostavia tuttavuuksia.

The Lover’s Matchmaking Agency järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran syksyllä 2011 ja sen jälkeen se on nähty uudelleen Helsingin taiteiden yössä, Oslossa ja Kööpenhaminassa. Teoksen takana ovat takana ovat Teatteri Naamio ja Höyhenen (2) Aarni Korpela ja Johanna MacDonald. Toisen kerran teos järjestettiin Helsingissä 15.-19.8.2012.

(1) The Lovers Matchmaking Agency

(2) Naamio ja höyhen