URB 18 – esimakua kesäkuulle siirtyvästä urbaanin taiteen festivaalista

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen urbaanin taiteen ja kulttuurin festivaali, joka esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin. Tänä vuonna puhaltavat uudet tuulet.

URB tekee tilaa keskeneräisyydelle, mahdollistaa kokeiluja sekä yhdistää yhteisöjä, taiteilijoita ja toimijoita. Festivaalin tapahtumat levittäytyvät museosta ja teattereista erilaisiin kaupunkitiloihin, kysyen millä ehdoilla ja kenelle urbaani taide voi olla olemassa.

Tässä maistiaisia tulevan festivaalin tapahtumista – koko ohjelmisto julkistetaan toukokuun alkupuolella.

Lisätietoa osoitteessa www.urb.fi.

URB 17 logo
TO 7.6. TATU RÖNKKÖ: CITY BY NIGHT

Helsinkiläinen rumpali-perkussionisti Tatu Rönkkö laajentaa omintakeisia sooloprojektejaan tällä kertaa 10-tuntiseksi konserttiperformanssiksi! City by Night -teoksessa Rönkkö esittää yöllisestä kaupungista imemiään tunnelmia yhdistelemällä äänitaidetta ja performanssia. Esitys nähdään Suvilahden Oranssilla URB-festivaalin avajaispäivänä klo 12-22 välisenä aikana .

“Alkusysäyksenä teokselle on ollut kiinnostukseni minua ympäröiviin ääniin ja niiden hyödyntäminen musiikissani. Olen aiemmin käyttänyt mm. metsän, eri rakennusten ja tilojen kuten keittiön ääniä musiikkini lähtökohtana. Nyt minua kiehtoo kaupungin äänet yöllä. Valitsin ajankohdaksi yön, koska silloin elinympäristömme hiljenee ja kaupungista nousee esiin ääniä, joita ei päiväsaikaan huomaa tai ole. Yöllä myös hiljaisuus on vallitseva. Hiljaisuus ja pysähtyneisyys kiehtoo minua konkreettisesti ja metaforisessa mielessä: nykypäivän kiireinen ja kulutuskeskeinen elämän rytmi kaupungeissa ei jätä tilaa paikallaan ololle ja asioiden ihmettelylle rauhassa. Minulle kiireettömyys ja asioiden ihmettely ovat luovan tekemiseni edellytys. Halusin viettää aikaa öisessä kotikaupungissani ja kokea Helsingin hidastuneessa, kiireettömässä ja omalla painollaan kulkevassa rytmissä.”

Tatu Rönkön äänityöpaja su 27.5. klo 12-15 Annantalossa

Tatu Rönkkö järjestää yhden iltapäivän työpajan, jossa tehdään äänen kuunteluun ja ympäristön tarkkailuun liittyviä vapaamuotoisia harjoituksia, jotka ovat hyödyllisiä kenelle tahansa äänestä, musiikista ja läsnäolosta kiinnostuneille. Lisäksi Rönkkö näyttää osallistujille, kuinka hän hyödyntää ympäristön ääniä musiikissaan soittamalla pienen improvisoiden konsertin sämplerillä ja hänen itse rakentamillaan elektroakustisilla lyömäsoittimilla. Työpajaan on vapaa pääsy. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet täällä!

RExhibition-image
Tatu Rönkkö. Photo: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

KE 13. & TO 14.6. SMS – SOFT MESSAGE SERVICE

Kiasma-teatterissa ensi-iltansa saava SMS –Soft Message Service on esitys ihmisten välisestä kommunikaatiosta ja kohtaamisesta uusmedian aikakaudella. Digitaalinen media mahdollistaa yksilön irrottautua fyysisistä, kansallisista ja kulttuurisista rajoistaan. Uusissa käyttöjärjestelmissä yksilön merkityksen tuntu rakentuu hyvin erilaisella tavalla kuin suorassa ruumiillisessa kontaktissa.

SMS on yleisön ja kahden esiintyjän välinen hetki, jossa yleisön jäsenet saavat lähettää viestejä esiintyjille. Esityksen aikana kontaktia tutkitaan erilaisten viestiformaattien kautta ja etsitään paikkaa kohtaamiselle.

Esityksen työryhmä koostuu teatterin, tanssin ja esitystaiteen tekijöistä. Työryhmään kuuluvat esiintyjät Maija Nurmio ja Jussi Suomalainen, video- ja valosuunnittelija Alina Pajula, äänisuunnittelija Kalle Rasinkangas ja ohjaaja Joel Neves.

Digital Message Life – workshop 16.-17.5. & 26.5. Annantalossa

SMS -esityksen työryhmä järjestää kaksiosaisen, digitaalista viestintää käsittelevän työpajakokonaisuuden toukokuussa. Ensimmäisessä työpajaosuudessa osallistujat oppivat hallitsemaan digitaalisen viestinnän kommunikaatiokulttuuria. Toisessa työpajassa osallistujat saavat mahdollisuuden kokeilla täysin anonyymia ruumiillista kommunikaatiota virtuaalitodellisuudessa.

Soft Message Service –workshop
ke 16.5. 16:00-19:00
to 17.5. 16:00-19:00
Tässä työpajassa osallistujat oppivat digitaaliseen viestintään kehittyneen kommunikaatiokulttuurin eri muodoista ja säännöistä tutustumalla kielellisen ilmaisun nyansseihin. Työpajapäivät ovat samansisältöiset, eli osallistujat voivat valita itselleen sopivimman päivän.

Anonymous Haven –workshop
la 26.5. 11:00-15:00
Anonymous Haven –workshopissa kaksi osallistujaa kerrallaan menee kahteen erilliseen huoneeseen, joista he kommunikoivat toistensa kanssa virtuaalitodellisuudessa ilman sanoja.