Vähemmän on enemmän – Foto Tallinn 2021

Foto Tallinn -valokuvafestivaali
Kai-taidekeskus, Tallinna
2.–5.9.2021

 

Kai-taidekeskuksessa Tallinnassa 2.–5.9.2021 järjestetty valokuvafestivaali Foto Tallinn oli järjestyksessä jo kymmenes. Pienen piirin tapahtumasta kansainväliseksi festivaaliksi kasvanut Foto Tallinn toi yhteen taiteilijoita ja gallerioita yhteensä 12 eri maasta, esillä oli 37 taiteilijan töitä.

Mukana oli sekä yksittäisiä taiteilijoita että gallerioita, jotka esittelivät useamman tekijän teoksia. Hakuprosessi oli yhdistelmä avointa hakua ja kutsunäyttelyä. Festivaalin pääkuraattorina toimi Amsterdamissa asuva ja työskentelevä Isabella van Marle, ja jury koostui kansainvälisistä valokuvan asiantuntijoista. Näyttelyssä ei ollut varsinaisia temaattisia kokonaisuuksia, joskin kuratoinnissa painotettiin muutamia yleisempiä globaaleja kysymyksiä kuten pandemiaa, identiteettiä, ilmastonmuutosta ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä.

 

Foto Tallinn -tapahtuman ripustusta.

 

Kai-taidekeskuksen ylimmän kerroksen valoisassa ja avarassa hallissa esillä ollut kokonaisuus oli väljä ja ilmava, valkoiseksi maalatuille seinille ja erillisille pienemmille väliseinille oli ripustettu teoksia aina yhdeltä taiteilijalta tai gallerialta kullekin. Yksinkertainen esillepano oli toimiva, taiteilijan tai gallerian nimi oli kirjoitettu suurehkolla fontilla seinän yläreunaan, ja seinien sivuilla oli tilaa oheisteksteille ja muulle lisäinfolle. Erityisesti juuri pienemmillä väliseinillä esillä olleet, yhdellä näkymällä avautuneet taiteilijoiden kokonaisuudet mahtuivat kätevästi kännykän kuvaan ja jaettavaksi, mikä tuskin oli pelkkää sattumaa.

 

Foto Tallinn -tapahtuman ripustusta.

 

Esillä oli teko- ja esitystavoiltaan monipuolinen kattaus nykyvalokuvaa: kehystettyjä teoksia, kehystämättömiä vedoksia, installaatioita, kollaaseja ja videoteoksia tableteilla. Erilaisten kokeellisten teosten myötä piirtyi esille valokuvan niin kutsutun laajennetun kentän kirjoa, jossa valokuva voi saada perinteisestä poikkeavia rooleja taiteellisessa prosessissa. Gabriele Beveridgen teossarja Fire on the Lake (2021) koostui pimiökemikaalien ja kosmetiikan tuotteiden avulla tehdyistä kemigrammeista. Kristina Õllekin meriveden suolaisuutta käsittelevässä sarjassa Filter Feeders, Double Binds & Other Silicones (2019–) vedosten ja kehysten päälle oli kasvatettu suolakristalleja.

 

Gabriele Beveridge: Fire on the Lake (2021).

 

Suomalaisia ja Aalto-yliopistossa opiskelevia taiteilijoita oli mukana useampikin. Sofia Okkosen, Maija Annikki Savolaisen ja Sheung Yiun muodostama kollektiivi Soft Image erottui edukseen leikkisällä ripustuksella, jossa Okkosen näyttävät ja kookkaat kankaalle painetut teokset laskostuivat hienovaraisesti Savolaisen ja Yiun kehystettyjen teosten ympärille.

 

Soft Image -kollektiivin ripustusta.

 

Sanni Saarisen herkässä autofiktiivisessä kokonaisuudessa Kohti taiteilijan perheenjäsenten ja kotiseutujen maisemien kuvat saivat merkityksen symbolisena, elämänvaiheiden jatkumoa esiintuovana, hetkellisyydessään poeettisena kuvavirtana. celine s diaz yhdisti ihmisen luontosuhdetta käsittelevässä kokonaisuudessaan In Between Plants (2020–2021) valokuvaa, videota ja vedosten sekaan seinälle ripustettuna myös runoa. Jenni Toivosen kokonaisuus Are We There (2021) puolestaan käsitteli arkistokuvia ja uusia valokuvia yhdistäen Toivosen omaan sukuhistoriaan nivoutuvaa, vuonna 1929 Brasiliaan muuttaneiden suomalaisten utopistista yhteisöä.

 

Sanni Saarinen: The line of the sun (2020).

 

Monet taiteilijoista olivat paikalla tapahtuman ajan, ja esittelykierroksilla he kertoivat teoksistaan omin sanoin, mikä lisäsi tapahtuman lämminhenkisyyttä ja intiimiyttä. Kokonaisuus oli korkeatasoinen ja huolellisesti valittu, pienuudessaan tapahtuma oli kuin sympaattinen miniversio suuremmista eurooppalaisista valokuvafestivaaleista.

Vain yhden viikonlopun mittainen Foto Tallinn oli osa laajempaa Tallinn Photomonth -biennaalia, joka järjestää erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia valokuvan tiimoilta lokakuun puoliväliin asti.

 

Teksti: Jane Vuorinen
Kuvat 1, 2 ja 4: Jane Vuorinen; Kuvat 3 ja 5: taiteilijat.
Artikkelikuva: Soft Image -kollektiivin ripustusta.