Verkkonäyttely Vanhenemisesta

Tampereen taidemuseossa oli syksyllä 2008 esillä laaja ja kiitelty näyttely “Pitkältä tieltä – Vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia”. Nyt näyttelyn ja siihen liittyneen julkaisun pohjalta on nyt valmistunut verkkonäyttely. Verkkonäyttelyyn voi tutustua osoitteessa pitkaltatielta.net

“Kun elää kauan, tulee vanhaksi. Kuvataiteessa vanheneminen ja vanhuus tulevat esiin kahdella tavalla. Toisaalta on iäkkäiden taiteilijoiden tuotanto ja toisaalta vanheneminen ja vanhuus taiteen aiheena. Molemmissa on mukana inhimillisen kokemuksen koko kirjo.”

Verkkonäyttely “Pitkältä tieltä” pohjautuu Tampereen taidemuseossa 6.9.-16.11.2008 esillä olleeseen näyttelyyn ja paljon kiitosta saaneeseen, mutta jo loppuun myytyyn näyttelykirjaan Pitkältä tieltä -vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia.

Verkkonäyttelyssä voi aiheeseen tutustua suomeksi juonnettujen ja tekstitettyjen lyhyiden videoiden kautta, joissa näyttelyn keskeisiin teemoihin johdatellaan 44 teoksen kautta. Aihetta käsitellään mm. nokialaisen ITE-taiteilijan Ida Somman teosten, Helene Schjerfbeckin ja Gunnar Pohjolan omakuvien, Ellen Thesleffin ja Ester Heleniuksen maalausten sekä nykytaiteilijoiden Riikka Lenkkerin ja Anu Tuomisen teosten kautta. Tunnelmaa kohottaa Tapio Rautavaaran ja Ragni Malmsténin musiikki. Näyttely välittää tietoa vanhenemisesta taiteen kuvaamana, mutta vie myös tunnelmiin ja tuntemuksiin pilke ja kyynel silmäkulmassa. Videoiden kuvakollaasi antaa katseen vaeltaa kuvassa ja nostaa esiin yksityiskohtia, joita ehkä muuten ei huomaisikaan.

Pitkältä tieltä -verkkonäyttely on tarkoitettu kaikenikäisille. Näyttely tarjoaa lähtökohdan pohdintoihin omasta vanhenemisesta ja vanhuudesta, on se sitten etäällä tulevaisuudessa tai nykyisyyttä. Sen toivotaan kiinnostavan ikäihmisiä itseään, heidän läheisiään ja heidän kanssaan työskenteleviä, mutta soveltuu hyvin myös laajemmallekin yleisölle.

Ohjelman sisällön on suunnitellut Pitkältä tieltä -näyttelyn kuratoinut museoamanuenssi, FT Marja-Liisa Linder. Sivuston visuaalinen ilme ja tekninen toteutus on tamperelaisen Alasin Media Oy:n käsialaa. Verkkonäyttely on osa Konkarit – ikäihmisten museopalveluja -hanketta.