Virka Gallerian uudet näyttelyt avautuvat 20.2.2015

Perintö
20.2–31.5.2015 Virka Galleriassa

Miten tuoda näkyväksi mummun koti-ikävä Karjalaan ja lapsena kuulluista tarinoista välittynyt sodan pelko? Tai iranilaisen pikkupojan kielletty innostus naisten käsitöihin?

Virka Gallerian taidenäyttelyssä kahdeksan erilaisista kulttuuritaustoista tulevaa taiteilijaa käsittelee menneisyyttä nykyhetken kautta. Taiteilijat rakentavat taideteoksissaan perheensä, sukunsa tai yhteisönsä perinnön uudelleen.

Tässä näyttelyssä perintö voi olla materiaa, kulttuurisia käytäntöjä, yhteisön sääntöjä tai perinteisiä käsityötaitoja. Kiellettyjä kirjontatöitä tehneen pojan kokema iranilaisen yhteiskunnan kontrolli ja saamelaisten esi-isien kokemukset Euroopan ihmisnäyttelyissä ovat muun muassa olleet töiden lähtökohtina. Perittyä voi olla myös kaipuu menetettyyn kotimaahan, yhteisöön tai perheeseen.

”Lapsuuden mummolakyläilyillä huomasin, kun puheääni hiljeni ja muuttui vakavaksi.”

Näyttelyn valokuvat, installaatiot, esineet, videot ja käsityöt kertovat, että perintö muuntuu ajan ja ympäristön vaikutuksesta. Se vaikuttaa yhtälailla nykyhetkeen ja tulevaisuuteen kuin menneeseenkin.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Annika Dahlsten & Markku Laakso, Edwina Goldstone, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Bita Razavi, Jana Romanova ja Kukka-Maria Rosenlund. Näyttelyn on kuratoinut Anna-Kaisa Rastenberger.