Vuoden 2011 Kiila-palkinto kulttuurilehti Kaltiolle

Vuoden Kiila on Kiila-yhdistyksen vuosittain jakama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta tai suorituksesta taiteen, kulttuurin ja yhteiskuntaelämän saralla.Palkittujen joukossa on muun muassa sellaisia merkittäviä suomalaisia taiteilijoita kuin kirjailijat Hannu Salama ja Rosa Liksom, teatteriohjaaja Kristian Smeds, säveltäjä Kalevi Aho ja toimittaja Hannu Taanila. Viime vuonna palkinto myönnettiin Tampereella toimivalle Pispalan nykytaiteen keskukselle eli Hirvitalolle ja sitä ylläpitävälle Pispalan kulttuuriyhdistykselle. Tämän vuoden palkinnon saa Oulussa toimiva kulttuurilehti Kaltio.

Perustelut:

Kaltio r.y.:n julkaisema Oulussa ilmestyvä Kaltio on kohta 67 vuoden ajan tuonut esiin pohjoisen alueen kulttuuria, myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kaltiota luetaan innolla myös etelässä, sillä Pohjois-Suomen kulttuurielämä jää usein valtalehdissä vain lyhyiden mainintojen varaan.

Kaltio ja sen päätoimittajat ovat usein myös osoittaneet rohkeutta puolustaessaan sananvapautta. Vuonna 2006 Kaltio julkaisi verkkolehdessään Ville Rannan Muhammed-sarjakuvan. Sen herättämä huomio johti päätoimittajan erottamiseen ja sarjakuvan poistamiseen palvelimelta.

Kiila haluaakin palkita Kaltion toimituksen rohkeudestaan sananvapauden puolustajana sekä pohjoisen alueen kulttuurin esille tuojana. Lisäksi Kaltio on ennen kaikkea hyvä ja laaja-alainen kulttuurilehti.