Vuoden 2013 Nuori taiteilija on Jarno Vesala

Vuoden 2013 nuoren taiteilijan Jarno Vesalan palkintonäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 25.5.2013. Näyttely on suunniteltu varta vasten taidemuseon tiloihin. Museon kaksi kerrosta on taiteilijan käytössä, mikä on harvinainen mahdollisuus tilateosten tekijälle. Teoksia on esillä kaikkiaan 14, joista uusia ennennäkemättömiä teoksia on 5. Uudet teokset Vesala on tehnyt vain kokonaisuutta ajatellen.

Jarno Vesala kertoo: “Uusissa teoksissa katsoja on tarkkailija ja ulkopuolinen; ihmetellään mistä mielikuvat syntyvät ja miten ne rikkoutuvat. Osa teoksista tuo kokonaisuuteen oman pysähdyksen ja yksityisen hetken katsojalle”.

Vesalan teoksissa on yleensä jokin tai joitakin hämmästyttävästi ihmisen näköisiä ja oloisia hahmoja. Vesala on muokannut hahmoja ympäröivää tilaa niin, että tilannetta tarkkaileva katsoja pääsee vähitellen mukaan teoksen tunnelmaan, joka on usein hämmentävä, yllättävä tai pelottavakin. Videokuva ja äänimaailma täydentävät teokset moniaistisiksi kokonaisuuksiksi elokuvanomaisella, kertovalla tavalla. Koska teokset koskettavat kaikkia aisteja, ne jäävät mieleen ja houkuttavat katsomaan uudestaan.

“Installaatioita tekevän taiteilijan ammatillinen tie on muita haastavampi. Teosten valmistaminen on työlästä, vaatii paljon tekniikkaa, on kallista eikä mene kaupaksi yhtä hyvin kuin esimerkiksi maalaukset tai grafiikka. Pysyvään ripustukseen ne päätyvät harvoin.

Siksi onkin hienoa, että Vesalan näyttely jatkaa sellaisenaan Tampereelta Turkuun, jatkaa ajallista elämäänsä pitempään ja tavoittaa toivottavasti tavallista laajemman yleisön. Tampereen taidemuseo ja turkulainen historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova ovat suunnitelleet Vuoden nuori taiteilija -yhteistyötä parin vuoden ajan. On tuntunut sopivalta, että uusinta nykytaidetta esittelevä nuoren tekijän yksityisnäyttely ja siihen liittyvä julkaisu tulevat tutuiksi myös muualla kuin kotipesässään Tampereella. Vuoden nuori taiteilija -näyttely tuleekin vuonna 2013 ensimmäistä kertaa esille turkulaiseen taidemuseoon.”

Taina Myllyharju, museonjohtaja, Tampereen taidemuseo
Johanna Lehto-Vahtera, museonjohtaja, Aboa Vetus & Ars Nova

Näyttelyjulkaisuun on koottu Vesalan teoksista innoituksensa saaneita kirjallisia teoksia. Kirjaan pyydettiin tekstejä kahdeksalta kirjailijalta, joista kukin valitsi eri teoksen oman kirjoituksensa lähtökohdaksi.

Jarno Vesala (s. 1977 Raumalla) valmistui kuvataiteilijaksi 2004 Tampereen Ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmasta. Hän asuu ja työskentelee Nokialla. Kuluvan vuoden hän on ollut virkavapaalla työstään Tampereen kaupungilla valmistellakseen näyttelyä.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Vesala piti 2003 Tampereella, sittemmin hänen teoksiaan on voinut nähdä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, mm. Mäntän kuvataideviikoilla 2008, Kluuvin Galleriassa 2009, Nuoret-näyttelyssä 2009, Pirkanmaan triennaalissa 2009 ja 2012, Helsingin taidemuseossa 2011 ja Forum Boxissa 2012.

Vuoden 2013 nuoren taiteilijan on valinnut museonjohtaja Taina Myllyharjun johdolla asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat näyttelypäällikkö Tapani Pennanen, amanuenssi Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä sekä kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi.

Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen nuorkauppakamarin aloitteesta. Sittemmin tapahtumaa on tukenut ja tukee yhä Nokia Oyj. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita taiteilijoita sekä kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin.

Vuoden nuori taiteilija 2013 – Jarno Vesala
The Young Artist of the Year 2013 – Jarno Vesala
Tampereen taidemuseossa 25.5.-11.8.2013.